Férfi kézilabda

2 órája

A Pick Szeged engedélyezte, hogy Apelgren szövetségi kapitány legyen

Valóra vált Michael Apelgren álma. A Pick Szeged vezetőedzője Tisza-parti munkája mellett párhuzamosan a svéd férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi teendőit is ellátja mostantól. A 40 éves szakember Glenn Solberget váltja a kispadon.

Becsei Dávid

Michael Apelgren.

Fotó: Török János

Szeptember közepén megrázta a svéd kézilabda-szurkolókat, amikor Glenn Solberg, a férfiválogatott szövetségi kapitánya váratlanul beadta lemondását. Az 52 éves szakemberrel 2023-ban hosszabbított szerződést a skandináv szövetség, ami szerint még egy-egy világ- és Európa-bajnokságon biztosan ő irányította volna a nemzeti csapatot. Solberg 2020 óta dolgozott a válogatott élén, a 2022-es Európa-bajnoki címet követően pedig a Pick Szeged jelenlegi vezetőedzője, Michael Apelgren csatlakozott mellé másoedzőként a szakmai stábba.

Pick Szeged, Michael Apelgren, Szűcs Ernő Péter, Svéd Kézilabda-szövetség
Michael Apelgren azt ígéri, szeretete és hűsége még inkább erősíteni fogja az OTP Bank-Pick Szegedet.
Fotó: Karnok Csaba

A Szeged trénerének elmondása szerint azzal egy fontos álma válik valóra, hogy kinevezték svéd válogatott szövetségi kapitánynak. A Pick Kézilabda Zrt. elnöke, Szűcs Ernő Péter a ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a klubhonlapon, Apelgren szövetségi kapitányi felkérése a Szeged számára is óriási megtiszteltetés és büszkeség.

Nem sérül a Pick Szeged érdeke

– Mivel a csapatunk keretének nagy része tagja valamely válogatottnak, így igazán ez nem befolyásolja a szegedi munkát, amikor távol lesz vezetőedzőnk. Akkor két kiváló segítője, Jonas Källman és Kárpáti Krisztián irányításával készül majd a keret. Ez az elmúlt nyáron is remekül működött, így biztosak vagyunk abban, a két munka megfér egymás mellett – indokolta meg Szűcs azt, hogy miért engedte meg az OTP Bank-Pick Szeged, hogy Michael Apelgren párhuzamosan két állást töltsön be.

Olimpiai ciklusra nevezték ki

A Svéd Kézilabda-szövetség a 2028-as Los Angeles-i olimpia végéig kötött szerződést Michael Apelgrennel. Segítője honfitársa, a svéd Hammarbynál vezetőedzőként dolgozó Patrik Fahlgren lesz. 2023-ban rendezőként negyedik helyen zárták a vébét, míg az Európa-bajnokságot 2022-ben Budapesten megnyerték, idén pedig bronzérmesek lettek. A 2025-ös vb-n a svédek Spanyolországgal, Japánnal is Chilével szerepelnek egy csoportban.

– Ezzel egy álmom válik valóra – kommentálta szövetségi kapitányi kinevezését Michael Apelgren. 

Eb, vb, olimpia, BL

– Az, hogy saját hazád válogatottjának az edzője lehetsz, nagyon különleges érzés és hálás vagyok azért, hogy ezt megtehetem. Amikor elkezdtem az edzői pályafutásomat, olyan komoly célokat tűztem ki magam elé, mint azt, hogy világ- és Európa-bajnokságon, olimpián vagy éppen a Bajnokok Ligájában dolgozhassak. Most kaptam egy nagy lehetőséget, hiszen Szegeden és Svédországban is elérhetem ezeket a célokat, tudom, hogy ez viszont nagyon nehéz lesz – tette hozzá a Apelgren, aki a Szeged edzőjeként eddig tíz tétmeccsen (hat bajnoki, négy BL-találkozó) kilenc győzelmet ünnepelhetett.

A szakember azt reméli, a január világbajnokságon találkozhat a világ legjobbjaival, köztük sok szegedi játékossal. 

Ígéretet tett

– Nagyon köszönöm a Szegednek, hogy megadja a lehetőséget, hogy dolgozhassak a svéd nemzeti együttes mellett. Ígérem, a szeretetem és a hűségem még jobban erősíti ezt kiváló klubot, minden nap, minden energiámmal azon dolgozom, hogy sikeresek legyünk, szép eredményeket érjünk el az OTP Bank-Pick Szegeddel – nyilatkozta Michael Apelgren

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában