Faragni való a sláger

2 órája

Becsületkasszás tökvásár Bordányban – videóval

Becsületkasszás tökvásár van Bordányban. A település főutcájának egyik lakója tíz éve árulja így a sütni és a faragni való tököt.

Arany T. János

Tíz éve árulja a tököt az utcán becsületkasszás módszerrel a bordányi Butty Bertold. Most is ott sorakoznak a portájuk előtt a különböző fajtájú és méretű tökök. Annyira népszerű a tökvásár, hogy már külön polcrendszert is készítettek a portékának. A kerítést is halloween tökökkel díszítették. 

becsületkassza, tökvásár, Butty Bertold, Bordány
Tíz éve árulja a tököt becsületkasszás módszerrel Bordány főutcáján lévő háza előtt Butty Bertold. Fotó: Karnok Csaba

Előtte a nagybani piacon értékesítettük a tököt, de forgalmas helyen lakunk és egyre nagyobb igény mutatkozott rá itt, a belterületen is 

– mondta. 

Egyre népszerűbb a faragni való halloweentök, ma már ezt legalább annyian keresik mint a sütőtököt. A halloweentök, mint Bertold mondta, nem ehető, íze olyan mint a takarmánytöké, nincs cukortartalma, ezért nem finom. Sütőtöknek a téli tököket nevezik, amelyeket biológiai érettségükben szednek le, így a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Ellenben az a tök, amelyet halloween-tök néven árulnak, biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. A halloweentökök tehát inkább dekorációs célokat szolgálnak, nem pedig étkezési célra való. Sokan keresik most a göcsörtös halloweentököt is. A becsületkasszával kapcsolatban tíz év alatt még nem voltak rossz tapasztalatai a bordányi gazdának.

Bertoldék nyolc-tíz féle tököt árulnak. de van, akinek ez sem elég. Elmesélte, hogy volt, aki megkérdezte tőle, van-e náluk kifaragott tök. 

Nem is értettem a kérdést, hiszen pont az a lényeg, hogy együtt faragjuk ki a gyerekekkel, vagy a családunkkal. Szomorú, ha valaki ezt a másfél-két órát sem bírja ki 

– mondta.

Edina Maszlag

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában