Őszi vitaminbombák

Koós Kata

Amint azt a napokban kolléganőm megírta, újabb covid-hullám ütötte fel a fejét a Szegeden. Egyre többen esnek ágynak influenza-szerű tünetekkel. Amennyi emberrel a munkám okán nap mint nap találkozom, már-már csodaként könyveltem el, hogy az elmúlt években egyetlen egyszer sem fertőződtem meg koronavírussal. A sikerszéria azonban a közelmúltban megszakadt. Noha jellemzően a mostani variáns okozta nyavalya nagyjából öt nap alatt lecseng a szervezetben, engem csaknem két hétig ágynak döntött. 

covid-hullám, gyümölcs, zöldség
Fotó: Illusztráció / Lackó Izabella

Ebben a vírusos és náthás időszakban különösen fontos immunrendszerünk megerősítése. Szerencsére az ősz dúskál a tápanyagokban gazdag zöldségekben. Lassan beköszönt a magas C-vitamin tartalmú sütőtök szezonja, és bőven válogathatunk még a jótékony hatású padlizsánból, karfiolból és brokkoliból is. A cékla szintén tele van ásványi anyagokkal, vassal és vitaminokkal, a káposzta pedig maga a tömény életerő. A zöldségek mellett persze jótékony gyümölcsökben is bővelkedik az őszi természet gazdag kincsestára, mint az alma, a körte, a szőlő, a szilva, a füge, hamarosan a birsalma vagy éppen a dió.

A szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nem csak pénztárcabarát, de ahhoz is hozzásegít, hogy a legfrissebb, ezáltal legmagasabb tápanyag-tartalmú terményekhez juthassunk hozzá, hiszen nem távoli országokból több tízezer kilométereket utaztatva kerülnek a konyhaasztalra. Ráadásul a helyi termelőkre is igencsak ráfér minden támogatás az elmúlt, különösen forró nyár után.

Persze a vírusos időszakban nem kevésbé fontos, hogy saját védelmünkön túl másokra is gondoljunk. Noha külső szabályozás már nem kötelez bennünket maszkhasználatra, de úgy vélem, lelkiismeretünk belső hangja szemernyit sem veszített az elmúlt években érvényességéből: vigyázzunk egymásra!