Krisztina nővér

Koós Kata

Vargacz M. Krisztinára emlékezett a Karolina iskola közössége szerdán, aki maroknyi nővértársával együtt a rendszerváltás után sok-sok küzdelemmel és erőfeszítéssel, de leginkább töretlen hittel, szeretettel és kétkezi munkájával újraindította az iskolanővérek szegedi iskoláját. A kilencvenes években magam is a Karolinában kezdtem el „koptatni a padokat”, Krisztina nővér volt az első igazgatóm. Derűs személyiségének, mindig mosolygó tekintetének emléke ma is élénken él bennem. Kegyelem volt, hogy ismerhettem. 

Vargacz Mária Krisztina
Vargacz Mária Krisztina

Már általános iskolás koromban sem tartoztam a jó magaviseletű diákok közé. Talán tízéves lehettem, amikor legjobb barátnőmmel önkényesen jogot formáltunk második otthonunk legrejtettebb zegzugainak felderítésére. A csavarhúzót és a zseblámpát otthonról vittük, majd hosszas őrködések és kitartó erőfeszítések árán megszabadítottuk az egyik pincelejárót a rácsától. Még ma is megdobogtatja a szívemet az az izgalom és gyönyörűség, amit az alagsor felderítésekor átéltem. 

Egyik „expedíciónk” alkalmával hirtelen felkapcsolódott a villany, és szembe találtuk magunkat az igazgatónővel. Mozdulni sem mertünk. Krisztina nővér összecsapta két tenyerét, és mosolyogva közölte velünk, hogy „lányok, titeket a Jóisten küldött!”. Aztán az is gyorsan kiderült, hogy miért küldött oda bennünket az Úr. Virágládákat és súlyos cserepes növényeket hordatott fel velünk a pincéből az emeletre. Közben egyetlen apró korholás sem hangzott el. Mikor mindent felcipeltünk, Krisztina nővér megköszönte a munkánkat. Végezetül azt kérdezte, hogy meg tudnánk-e ígérni, hogy nem megyünk le többet? Ígérte, szólni fog, ha legközelebb is kell segítség neki. Dehogy vágytunk vissza! Úgy elfáradtunk, alig álltunk a lábunkon.

Ez az emlék tört föl bennem, amikor szerdán Krisztina nővérről nevezték el az iskola virágos udvarát. Ennél illőbb épületrész nem is viselhetné nevét. Hiszen csak a Jóisten tudhatja, hogy szelíd szeretetével hány ahhoz hasonló magot plántálhatott el az újabb és újabb generációk lelkében, amely bennem évtizedek múltán is képes virágot hajtani és utat mutatni.