A stroke nem fáj, de percről percre pusztítja az agyat

A stroke okozza a legtöbb rokkantságot hazánkban. Az agyi érkatasztrófa nem fáj, így nagyon fontos, hogy felismerjék a tüneteket és a beteg időben ellátást kapjon.

Timár Kriszta

Stroke prevenciós délelőttöt tartanak szombaton az ország számos városában, így Szegeden is. Ennek apropóján Klivényi Péterrel, a SZTE Neurológiai Klinika igazgató professzorával beszélgettünk arról, mi is ez a rettegett betegség, mitől alakul ki az agyi érkatasztrófa és miért fontos, hogy a betegek gyorsan ellátáshoz jussanak. 

stroke, kampány, felismerni
 Életet menthet, ha tisztában vagyunk vele, milyen veszélyes betegség állhat a tünetek mögött, hangsúlyozta Klivényi Péter. Fotó: Timár Kriszta

– A stroke a leggyakoribb rokkantságot okozó kórkép. Ez azt jelenti, hogy ha valaki túléli, akkor is gyakran mások segítségére szorul, mert olyan beszédzavara, gondolkodási zavara, vagy éppen végtaggyengesége marad vissza, amely meggátolja, hogy önálló életet éljen – kezdte a professzor. Az, hogy ki hogyan épül fel ebből a betegségből, sok tényezőtől függ. A legfontosabb ezek közül azonban az, hogy milyen gyorsan kap orvosi segítséget.

Percenként 2 millió neuront pusztít el a stroke

– Sajnos az összes többi betegséggel ellentétben a stroke borzasztóan időérzékeny. Minden percben körülbelül 2 millió neuron pusztul el az ér elzáródását követően, annak funkciója pedig hiányozni fog a szervezetben. Beavatkozásra, kezelésre csak akkor van lehetőségünk, ha minél hamarabb az ellátóhelyre kerül a páciens – hangsúlyozta. 

Hozzátette, a tünetek kezdetétől számított egy-két órán belüli ellátás esetén van arra lehetőség, hogy akár tünetmentes állapotot is elérjenek, 24 órán túl már csak a szerencsén múlik, milyen állapotban éri túl a beteg a stroke-ot.

Nem véletlen tehát, hogy a Rotary által szervezett M.O.S.T kampány arra fókuszál, hogyan lehet felismerni a stroke tüneteit. Magyarországon ugyanis a betegeknek még mindig csak alig 20 százaléka kerül időben kórházba. A betűk is a figyelemfelhívó jeleket takarják. 

stroke, kampány, felismerni
Fotó: Török János

Arctorzulás, végtaggyengeség, beszédzavar

– Stroke esetén az arc elhúzódik, a szájzug csüng, esetleg az étel vagy a nyál kifolyik a páciens szájából, tehát mindenképpen aszimmetrikussá válik az arca. Erre utal a mosoly szóból eredő M betű. Az O betű az oldaliságra utal: valamelyik végtagja meggyengül a páciensnek, megtántorodik, vagy kiesik a tárgy a kezéből.  Az S betű a szavak rövidítése. Azt jelenti, hogy bizonyos szavakat a beteg nem tud kimondani, vagy nem érti a neki intézett beszédet. A T pedig a telefont jelöli: ilyen tünetek esetén haladéktalanul értesíteni kell a mentőket, akik fel vannak készülve az ilyen betegeknek az ellátására, fel tudnak tenni olyan kérdéseket, amelyekkel tovább lehet tisztázni a páciens állapotát, a tüneteknek a súlyosságát, és a lehető leggyorsabban tudnak ellátó egységet küldeni a helyszínre. Mivel a stroke nem fáj, sokan elbagatellizálják ezeket a tüneteket, azt gondolják, egy kis pihenés majd segít. Ha azonban tisztában vagyunk vele, milyen veszélyes betegség állhat mögöttük, azzal életeket menthetünk – hangsúlyozta a neurológus professzor.

Havonta legalább 150 beteget látnak el Szegeden

A 25 ágyas szegedi Stroke centrum az országban az egyetlen, ahol egy épületben van a helikopter leszálló, a sürgősségi osztály, a diagnosztika és az ellátóhely is, ahol a vérrögoldást vagy vérrögeltávolítást végzik – ez nagyban hozzájárul a gyors ellátáshoz. Havonta 150-180 beteget látnak itt el, köztük a régió összes nagyon súlyos esetét. Ezt az osztályt támogatják azok, akik szombaton beneveznek a kerékpár-vagy futóversenyekre.

– A technológiai fejlődése hihetetlenül gyors, újabb és újabb eszközök jelennek meg majdnem minden hónapban a piacon, amelyek könnyebbé, gyorsabbá és egyszerűbbé teszik a beavatkozásokat. Ezeknek a beszerzéséhez nyújthat segítséget nekünk mindenféle anyagi támogatás – mondta Klivényi professzor.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában