Természetvédelem

2 órája

Kétszázmilliót költött az MVM a madarak védelmére a halastavaknál – videóval

Kétszázmillió forintos beruházással tette madárbaráttá a sándorfalvi Új-halastavak területét az MVM Démász Áramhálózati Kft. Öt kilométernyi légkábelt elbontottak, helyette földkábelen biztosítják a terület középfeszültségű ellátását.

Timár Kriszta

Kétszázmillió forintos beruházással eltüntetett öt kilométernyi légvezetéket a sándorfalvi Új-halastavak területén az MVM Démász Áramhálózati Kft. A földkábeles hálózatfejlesztést, melynek elsődleges célja a madárvilág életének megóvása volt, csütörtökön adták át.

madárbarát beruházás, földkábel, légvezeték
Öt kilométernyi légvezetéket cseréltek le földkábelre a sándorfalvi Új-halastavak területén. Fotó: Kerekes Balázs

Sokezer madár élete vált itt biztonságosabbá

A szegedi Fehér-tó és a vele madártanilag egy egységet képező, a beruházás helyszínét adó sándorfalvi Új-halastavak a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben helyezkednek el együttesen több mint kétezer hektár területen. Az európai madárvonulás fontos állomása.

 Ahol ilyen tömegben vannak repülő madarak, a légvezetékek komoly veszélyforrást jelentenek 

– magyarázta az átalakítás jelentőségét Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója.

Nem volt egyszerű és sokba került

Pipicz Mihály, az MVM Démász Áramhálózati Kft. ügyvezetője elmondta, a hálózat döntő többsége szabadvezetékből áll. 

Ez amellett, hogy nem szép látvány és az időjárás viszontagságainak is ki van téve, el kell ismerni: bizonyos környékeken a madarak számára is veszélyforrás. Az ebből adódó sérülések azonban nem csak az élővilágnak, nekünk sem jók, hiszen hatással vannak az üzembiztonságra. Éppen ezért folyamatosan dolgozunk megoldásokon, hogy annak a hálózatnak, mellyel körbe lehetne tekerni az Egyenlítőt, legalább egy része madárbarát legyen

 – fogalmazott.

A mostani projektről elmondta, 2021-ben kezdték el tervezni és nem voltak egyszerűek a műszaki megoldások. 

Az öt kilométernyi légkábel helyett a nyomvonal optimalizálásának köszönhetően 2,7 kilométer földkábeles szakasz épült. Ezt a hagyományos megoldással ellentétben viszont itt nem markolóval, hanem szinte kizárólag irányított fúrással fektettük le, van, ahol tíz méter mélyre 

– mesélte.

madárbarát beruházás, földkábel, légvezeték
Fotó: Kerekes Balázs

Régi álom vált valóra

A beruházás átadásán jelen volt Schmidt András, az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztályának osztályvezetője. Felidézte, 2008-ban indult az Akadálymentes égbolt megállapodás. Ennek értelmében újonnan már csak madárbarát vezetékek létesülhetnek, régi szakaszokat pedig átalakítanak. 

Utóbbi projektek leginkább az áramszolgáltató finanszírozásában valósultak meg. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület régóta szorgalmazta ennek a helyszínnek a madárbaráttá tételét, mely most megtörtént 

– tette hozzá. 

Mihálffy Béla országgyűlési képviselő emlékeztetett: több mint kétszáz madárfajnak ad otthont ez a terület. 

madárbarát beruházás, földkábel, légvezeték
Fotó: Kerekes Balázs

Ennek megóvása nemcsak természetvédelmi feladat, hanem nemzeti ügy is 

– jelentette ki. Példaértékűnek nevezte a beruházást, mely egyébként a halastavakat működtető Szegedfish Kft. és a környék villamosenergia-ellátását is megbízhatóbbá tette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában