Bulvár-celeb

2 órája

Vége: ezért lépett ki Csík János a Csík Zenekarból

Csík János 36 év után távozik a zenekarból, aminek alapítója volt.

MW

Csík János utoljára decemberben lép fel a Csík Zenekar tagjaként

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

Harminchat év együttzenélés után korszakhatárhoz érkezett a Csík Zenekar. Az alapító Csík János ugyanis döntést hozott: már nem tudja vállalni az intenzív munkát a zenekar életében és visszavonul.

„A Csík Zenekar most korszakhatárhoz ért. A zenekar egyik alapítója, névadója, Csík János úgy döntött, hogy a rendszerszintű együtt muzsikálásban 2025-től már nem vesz részt.

Természetesen ebben a helyzetben mindenki azt kérdezi, hogy miért született ez a döntés, illetve hogyan folytatódik a Csík Zenekar útja. Ezekre a kérdésekre válaszolunk világosan, tömören és egyértelműen” – áll a népszerű együttes közleményében.

„Csík Jánosnak múlhatatlan érdemei vannak abban, hogy csodálatos közös kulturális kincsünk, a népzene, múzeumok vitrinjei és porosodó lemezek helyett ma is elevenen lüktet koncertszínpadokon, táncházakban és még a Spotifyon is.

A hátralépésről szóló döntést Csík János maga hozta meg. Eddigi élete több mint felét a Csík Zenekar határozta meg. Nagyon hálás a csapatnak, amelyet vezethetett és amely őt is megtartotta. Most azonban számot vetett fizikai teljesítőképességével, és úgy látja, hogy azt az intenzív munkát, az évi több tízezer kilométernyi utazást, százas nagyságrendű fellépést már nem tudja vállalni, 

amivel a kivételesen sikeres Csík Zenekar élete örvendetesen együtt jár.” 

Csík János 36 év után döntött arról, hogy kilép a zenekarból
Fotó: Mudra László / Forrás: Origo

Csík Jánosnak volt korábban egy nagyon súlyos autóbalesete, amikor egy teherautóval ütközött a kocsija, amit ő vezetett. Egy hónapig volt kómában, és bár teljesen felépült, vannak máig ható következményei az akkori karambolnak.

A jobb kezemen kívül minden végtagomban fémek vannak, nehéz lett a járásom, a bal kezemmel újra kellett tanulni mindent, két évig tartott a rehabilitációm

– mesélt a zenész a baleset következményeiről egy korábbi interjúban a Hot! Magazinnak.

„Mi, a zenekar tagjai – miközben hálásak vagyunk Csík János harminchat éven át tartó lendületéért és jelenlétéért – igazi barátként, szomorúan, de tudomásul vettük ezt a döntést. Fájó szívvel, de épp azért tudjuk elengedni Jánost, mert szeretjük őt és értjük a döntését.”

Azt írták, „a Csík Zenekar azt a hagyományt viszi tovább, amelyet megteremtett és képviselt. Hónapok óta velük próbál és játszik Gál Tibor barátuk, akiben megtalálták azt a friss erőt és dinamizmust, amely prímássá és énekessé tehet valakit. 

Tibor korábban a Felszállott a páva műsorában Az év legjobb férfihangja díját kapta, később pedig a Sarjú Bandával lépett fel.”

Hozzátették: „Tibor elképesztően gyorsan tanul, fiatal kora ellenére olyan tapasztalt és virtuóz muzsikusnak mutatja magát, akiben bízni tud a zenekar és – Szabó Attila mellett – szívesen fogadja el prímásának is.”

Decemberben még lesz a zenekarnak egy közös fellépése Csík Jánossal, és a jövőben is lehet vele néhány alkalommal találkozni a színpadon, de már csak vendégként.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!