Poloska – idén is nyakunkon az invázió

Jön a hideg, húzódnak be telelni. Mély hangon zümmögnek és büdösek. Poloska volt, van és lesz. Sajnos.

Kovács Erika

Nyílik az ajtó, észre sem vesszük és már be is repült – jobb esetben csak egy, rosszabb esetben több poloska. Utána már csak azt látjuk, hogy ott vannak a függönyön, vagy mélyen zúgó, idegesítő hangon röpködnek az otthonunkban. 

poloska, Sipos Gazda, büdösbogár
A poloska nem szereti a hideget, kezdenek behúzódni.

A virágokat ezután hozzuk be

A kertben nyaraló virágokat még csak ezután hozzuk be a lakásba. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy nem kerül be velük néhány büdösbogár, ahogy a népnyelv nevezi a poloskát.

Poloska: kézzel ne érjen hozzá, ha jót akar!

Ha ki szeretnénk tessékelni őket az otthonunkból, kézzel még csak véletlenül se érjünk hozzájuk. Védekezésképpen ugyanis bűzölögni kezdenek és azt két-három kézmosás se viszi le a kezünkről. Igazán hatásos természetes ellenségük nincs, bár például állítólag a tyúkok szívesen kapkodják a vándorpoloskákat, de a márványpoloskákhoz még nekik sincs gusztusuk.

Kemény tél csökkentené a számukat

A legjobb gyérítés egy igazán hideg tél lenne, de Sipos gazda, vagyis Sipos József növényorvos szerint erre valószínűleg idén sem nagyon lesz remény. Erről a Démagyarország podcast csatornáján beszélgettünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában