Statikailag veszélyes, ezért lebontják a rendőrkapitányság épületét

Kormányhatározat született arról, hogy le kell bontani a rózsaszín rendőrségi épületet. Jövő tavaszig dolgozzák ki, hol lesz az új kapitányság.

Delmagyar.hu

A Magyar Közlönyben kormányhatározatként jelent meg, hogy elbontják a Szegedi Rendőrkapitányság épületét. A párizsi körúton álló rózsaszín épületről független szakértő azt állapította meg, hogy statikailag veszélyes, ezért azt ki kell üríteni. Az itt dolgozókat a határozat szerint állami tulajdonú és a rendvédelmi szervek vagyonkezelésében lévő ingatlanokban kell elhelyezni. A rendőrség a központi költségvetésből 130 millió forintot kap a bontásra és egy új épület megvalósíthatósági tanulmányának elkészíttetésére, további 150 millió forintot pedig a költözésre. A Közlönyben az is szerepel, hogy megfelelő állami tulajdonú ingatlan hiányában önkormányzati tulajdonú ingatlan megszerzésére kell törekedni. 

rendőrkapitányság, bontják, veszélyes
Elbontják az ikonikus épületet. Fotó: Török János

Az ügyben a belügyminiszter és a  nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy készítsenek előterjesztést a  Kormány részére a  Rendőrkapitányság állandó elhelyezésére alkalmas ingatlani és beruházási alternatívákról, ideértve azok központi költségvetési forrásigényét és ütemezését, és tegyenek javaslatot az állandó elhelyezés végrehajtásának módjára. Hogy hol folytatják tovább a munkát a szegedi kapitányság dolgozói, az jövő tavasszal derülhet ki. 

Pintér Sándor egyébként már öt éve is életveszélyesnek nevezte az épületet egy fórumon. Akkor úgy fogalmazott, ahhoz, hogy új épületben, 21. századi körülmények között dolgozhasson a mintegy 400 szegedi rendőr, annak feltétele, hogy egy olyan területet bocsásson a Belügyminisztérium rendelkezésére a szegedi önkormányzat, amely megfelel a rendőrség elvárásainak. Külvárosi részt erre a feladatra nem tartott elfogadhatónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában