Nincs még szükség a távfűtés beindítására

A hónap végéig szinte biztos, hogy nem kell még beindítani a távfűtést Szegeden. A geotermikus rendszer egyébként már majdnem teljes, a szezon végéig minden körön beindul a termelés.

Timár Kriszta

Bár a hőszolgáltatónak szeptember 15-étől kötelező az úgynevezett rendelkezésre állás, egyelőre úgy tűnik, a hónap végéig nem lesz szükség arra, hogy beindítsák a távfűtést Szegeden. A jogszabály azt írja elő, hogy ezt akkor kell megtenni, ha két egymást követő napon a napi középhőmérséklet 12 fok alatt marad. Ettől azonban még nagyon távol vagyunk: péntekig szinte nyáriasan melegnek örülhetünk mintegy 30 fokos csúcsokkal, és bár szombaton érkezik egy hidegfront, az utána következő napokban is 20 fok körül marad a hőmérséklet maximuma, ráadásul az éjszakák kifejezetten enyhék lesznek.

távfűtés, Szeged, geotermikus
Egyelőre nem kell beindítani a távfűtést, az időjárás spórol nekünk. Fotó: Karnok Csaba

Nincs még igény a fűtésre

– Egyelőre nem jelentkezett még igény a távfűtés beindítására. Ezt először általában a bölcsődék és óvodák szokták kérni, de a másfél héttel ezelőtt érkezett hirtelen lehűlés idején sem kaptunk ilyen megkeresést – mondta el lapunknak Kóbor Balázs, a SZETVÁV Kft. ügyvezetője. Hozzátette azonban, hogy felkészültek a fűtési szezonra, szükség esetén el tudják indulni.

– Fontos, hogy aki nyáron elzárta a szelepeket, az nyissa meg, illetve ahol karbantartási munkák miatt leeresztették a rendszerből a vizet, ott az legyen újratöltve. A legtipikusabb probléma azt szokott lenni, hogy elmulasztják ennek a bejelentését és az első hideg napokon derül ki, hogy emiatt nincs fűtés a lakásokban – mondta el az ügyvezető. Megjegyezte azonban, hogy ilyen is egyre kevésbé fordul elő, tavaly például kifejezetten problémamentesen indult már el a fűtési szezon.

– Ha azonban bárhol gond adódik, ügyfélszolgálatunk rendelkezésre áll – hangsúlyozta.

Ebben a szezonban kész lesz a geotermikus rendszer

Mint arról már sokszor beszámoltunk, a szegedi távfűtési rendszer az elmúlt években nagy átalakuláson ment keresztül. Itt épül Rejkjavik után Európa második legnagyobb geotermikus rendszere: 2019 óta 9 termelő és 18 visszasajtoló kutat fúrtak a városban, hogy a távfűtéshez használt gáz jelentős részét ki lehessen váltani megújuló energiára. Jelenleg már az utolsó két kör épül.

– Még a visszasajtoló kutak fúrása, illetve a távvezetékek fektetése hátra van, de a tervek szerint az idei fűtési szezonban már az összes körön lesz termelés – tájékoztatott Kóbor Balázs. Induláskor 7 kör működik majd, ehhez csatlakozik az utolsó kettő.

A számlán nem érezzük meg a fejlesztést

A geotermikus rendszer egyébként a lakosság számára nem jelent kisebb összegű fűtésszámlát, viszont jóval környezetbarátabb lesz a város.

– A kazánházakban fűtőközegként szolgáló termálvíz idén a gázszükséglet több mint 30 százalékát váltja majd ki. Amikor pedig már minden kút teljes kapacitással működik majd, ez az arány 45-50 százalék lesz – mondta el lapunknak Kóbor Balázs. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában