Digitália

5 órája

A mesterséges intelligencia „atyja” bejelentette, mikor készül el az embert meghaladó MI

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója, a ChatGPT 39 éves „atyja” hétfői blogbejegyzésével elemzők szerint az alapító módot „isten módba” kapcsolta.

MW

Képünk illusztráció

Forrás: Getty Images

Fotó: Tim Vernon

Altman közzétett egy cikket The Intelligence Age, azaz Az intelligencia kora címmel. Megjósolja az emberiség közeljövőjét, amely drámaian megváltozik a mesterséges intelligencia (MI) hatására és állítja, hogy néhány éven belül megszülethet az emberi képességeket meghaladó szuperintelligencia.

„Az elkövetkező évtizedekben képesek leszünk olyan dolgokat megtenni, amelyek varázslatnak tűntek nagyszüleink számára.”

Kicsoda Sam Altman, hogy ilyen jóslatot mer megfogalmazni?

Az 1985-ben született Samuel Harris Altman amerikai vállalkozó és befektető 2019 óta az OpenAI vezérigazgatója. Ez a cég mutatta be 2022. november 30-án interaktív MI-chatbotját, a ChatGPT-t.

Day Three Of The World Economic Forum (WEF) 2024
Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója a Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban
Fotó: Stefan Wermuth / Forrás: Bloomberg/Getty Images

A ChatGPT minden tévedésével, hallucinációjával együtt példátlan nemzetközi sikert aratott, a mesterséges intelligencia új korszaka összeforrott az OpenAI nevével – és Sam Altmenével. Szeretjük, vagy sem: a ChatGPT olyan korszakváltó fejlemény, mint az internet vagy az okostelefonok megjelenése.

Altman az iparág fenegyereke: mikor 2023. november 17-én az OpenAI igazgatótanácsa kirúgta, két nappal később az OpenAI alkalmazottai nyílt levelet tettek közzé az igazgatóságnak, amelyben azzal fenyegetőztek, hogy elhagyják az OpenAI-t, hacsak az igazgatótanács összes tagja nem távozik, és vissza nem helyezi Altman vezérigazgatónak. Kezdetben 505 alkalmazott írt alá, később több mint 700-an az összesen 770 dolgozóból. Altmant visszahelyezték.

Mit ír kiáltványszerű szövegében Altman?

Szerinte az emberek nem a genetikai változások, hanem az őseik által kiépített társadalmi infrastruktúra miatt váltak egyre tehetségesebbé. A mesterséges intelligencia a következő lépés, amely segít megoldani azokat a problémákat, amelyeken az ember önmagában nem tud segíteni.

A közeljövőben képesek leszünk arra használni az AI-t, hogy sokkal többet érhessünk el, mint amit elképzelnénk. Altman

azt mondja, hogy szinte bármit képes lesz az ember létrehozni.

Például azt jósolja, hogy a gyerekeket mesterséges intelligencia-oktatók fogják tanítani, akik bármilyen tantárgyból vagy nyelven személyre szabott oktatást tudnak nyújtani, és hogy a mesterséges intelligencia jobb orvosi ellátást nyújt majd és mindenféle szoftvert képes lesz kifejleszteni.

Altman szerint az MI fejlesztése jólétet fog hozni az emberiség számára, és kijelenti, hogy a jövőben mindenki élete jobb lehet, mint eddig bárkié. A szuperintelligencia (amely felülmúlja az emberi intelligenciát) néhány éven belül megjelenhet.

Lehet, hogy tovább tart, de biztos vagyok benne, hogy eljutunk oda.

E fejlődés mögött az MI-mélytanulás sikere áll – mondja Altman. Minél több számítási teljesítményt és adatot tartalmaznak a mélytanulási algoritmusok, annál jobban és többet tudnak segíteni az embereknek a nehéz problémák megoldásában.

„A technológia a kőkorszaktól a mezőgazdasági korszakon át az ipari korszakig vezette az emberiséget. A jövőben a számítástechnika, az energia és az emberi akarat fogja egyengetni az utat az intelligencia korszakába. Csökkentenünk kell a számítástechnikai költségeket, hogy a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen. Mert ha nem építünk ki elegendő infrastruktúrát, a gazdagok eszközévé válik."

„A mesterséges intelligencia fejlődése jelentős változásokat hozhat a munkaerőpiacon az elkövetkező néhány évben. (…) Már most el kell kezdenünk a munkát, hogy maximalizáljuk az MI előnyeit és minimalizáljuk a várható ártalmakat.”

A TechCrunch némileg szkeptikusan sorra vette Altman ígéreteit,

akadt, amit hihetőnek, volt, amit felhajtásnak minősített.

Az AI segít megoldani a „nehéz problémákat”. Hihető. Hogy ezek a nehéz problémák mennyire mélyrehatóak, például az orvostudományban, vagy valamiben azon túl; hogy segít a mérnököknek a kódolásban, netán a tanulóknak csalni a házi feladatban; vagy új művészetek létrehozásában? Kiderül.

„Hamarosan dolgozhatunk olyan mesterséges intelligencia segítségével, amely sokkal többet tesz lehetővé, mint amit AI nélkül valaha is megtehetnénk.” Hihető. Igen, egy új eszköz vagy technológia használatával többet érhetünk el, de valóban olyan mértékben növeli-e a hatékonyságot, hogy a vállalkozások hajlandóak legyenek fizetni érte?

„Végül mindannyiunknak lehet majd egy személyes mesterségesintelligencia-csapata, tele különböző területek virtuális szakértőivel, akik együtt dolgoznak, hogy szinte bármit létrehozzanak, amit csak el tudunk képzelni.” Hihető. De nem feltétlenül jó dolog a TechCrunch szerint.

„A gyerekeinknek virtuális oktatóik lesznek.” Hihető. Egy chatbot-segítő nem biztos, hogy jobb, mint egy valódi, élő oktató, de tény, hogy sok család nem engedheti meg magának a csakis az ő gyermekére egyedül figyelő oktatót.

„Olyan mértékben osztozkodhatunk a jólétben, ami ma elképzelhetetlennek tűnik; a jövőben mindenki élete jobb lehet, mint eddig bárkinek.” Felhajtás! Ez az a szólás, ahol igazán isten módba lép. Hogyan? Mikor? Milyen mértékben? Kinek az életében? Sok megválaszolatlan kérdés marad a TechCrunch szerint.

„Lehet, hogy ez az eddigi történelmünk legnagyobb fordulata. Lehetséges, hogy szuperintelligenciánk lesz.” Felhajtás! Pusztán ígéret, hogy az AGI (mesterséges általános intelligencia) megérkezik, de sok kritikusa állítja, nem valósulhat meg. Szkeptikusok szerint okosabb modellekhez juthatunk, de nem feltétlenül olyanokhoz, amelyek képesek meghaladni az emberi képességeket.

„…ez a következő ugrás a jóléthez.” Felhajtás! – véli a TechCrunch. Valójában a technológiai változások, a mesterséges intelligencia rövid távon munkahelyek megszűnéséhez vezet, mielőtt újakat hozna létre. Ha pedig felszabadítaná az embereket a munka fáradságától, akkor hogyan lesz pénzük egy kapitalista társadalomban, amelyben a milliárdosok kivételével mindenkinek dolgoznia kell, hogy a megélhetési költségeit állni tudja?

És így tovább. Altman számos bejelentését ugyan hírverésnek, felhajtásnak minősítik, de annyit elismernek, hogy az MI megjelenése korszakos jelentőségű, talán a legnagyobb a mobiltechnológia megjelenése óta.

Az MI idővel hatalmas változásokat hozhat. De ma még mindig kérdés, hogy végül is tényleg olyan alapvető jelentőségűnek bizonyul-e, mint a világ összekapcsolása interneten, a webre csatlakoztatott számítógépek megjelenése az otthonokban, majd minden ember zsebében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!