Szegedi hírek

2024.09.12. 07:00

Tavasz óta tátong az Arany János utcai kátyú

Csaknem 45 millió forintot szavazott meg a szegedi közgyűlés Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága arra, hogy betömködjék a városban a kátyúkat. A pénz nyilván nem lesz elég, de talán lesz valami látszatja az utakon.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

Aki az Arany János utcán kocsikázik rendszeresen, valószínűleg többet káromkodik, mint egy átlagos szegedi. Ugyanis ott tátong már tavasz óta egy hatalmas kátyú, amit eddig nem sikerült betömni, pedig balesetveszélyes is. 

kátyú
Komoly anyagi kár is lehet, ha kátyúba hajtunk. Fotó: Karnok Csaba

Ez a helyzet lehet, hogy most megváltozik, mert a szegedi közgyűlés Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága csaknem 45 millió forinttal kipótolja a kátyúzási keretet, amire eredetileg 300 millió forintot szántak. 

Ami ezek szerint nem lett elég. Pedig biztosan dolgoztak, csak egészen egyszerűen annyira pocsék állapotban vannak az utak, hogy ha egy kátyút betömnek, lesz helyette két másik. 

Korábban írtunk egy cikket arról, hogy kátyúkörútra indultunk egy olyan szakemberrel, aki a legjobban ismeri a szegedi úthibákat. Sándor Zsuzsanna gépjárművezető szakoktató 13 éve rója a város utcáit. A kátyúk már-már személyes ismerősei. Van olyan, amelyet már egy éve bejelentettek, de ő azért még egyszer betelefonált. Kiderült, már anyagi kárral járó balesetet is okozott az a kátyú.

A kátyúkat nyilván lehet kerülgetni, de akadhat olyan forgalmi helyzet, amikor a veszélyeztetés elkerülésének érdekében inkább belehajtunk a gödörbe. Szerencsére ma már egyre több biztosító kínál a kátyúkárra kiegészítő biztosítást. Ezek a casco-hoz vagy a kötelező biztosításhoz köthető kiegészítő biztosítások, pár ezer forintos éves díjért. Casco mellett is érdemes külön gondoskodni ilyen védelemről, mivel egy kátyúkár csak kirívó esetben ugrik 100 ezer forint fölé, legtöbbször tehát a casco önrészének mértékén belül marad. Emiatt ezekben az esetekben nem a casco, hanem a kátyúkár-biztosítás nyújthat gyakorlati védelmet.

kátyú
Fotó: Karnok Csaba

A kátyúkárért pedig az út fenntartója a felelős. Ez lakott területen a helyi önkormányzat, lakott területen kívül pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szegeden a körutak és a sugárutak is a Közúthoz tartoznak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában