Hol voltak?

2024.09.17. 16:30

Márki-Zay Péter képviselőinek egy része távol maradt a közgyűléstől

Mégsem kerültek a mai vásárhelyi közgyűlés elé a brutális áremelésekről szóló napirendek. Ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy Márki-Zay Péter képviselői közül csak öten voltak jelen a teremben, a sajátjával együtt hat szavazat nem lett volna elég ahhoz, hogy meglegyen a minősített többség az áremelésekhez. A jövő héten kedden rendkívüli közgyűlést tart a leköszönő testület, valószínűleg ott jön a feketeleves.

Kovács Erika

Egyperes néma gyásszal kezdődött a vásárhelyi közgyűlés. A város díszpolgárára, a hétvégén elhunyt Erdős Péter festőművészre emlékeztek, akit Hódmezővásárhely saját halottjának tekint. Márki-Zay Péter elmondta, Erdős Péter temetése a jövő héten pénteken délelőtt 10 órakor lesz a Kincses temetőben, a város díszparcellájában helyezik végső nyugalomba.

Hódmezővásárhely, közgyűlés, Márki-Zay Péter
A közgyűlés igencsak foghíjas volt, így a minősített többséget igénylő szavazásoknál Márki-Zay Péter képviselői nem tudták átvinni az akaratukat. Fotó: Kovács Erika 

Nagy a csend a Kalyi Jag iskolája körül

Napirend előtt a korábban Márki-Zay Péter csapatához tartozó, majd általuk már árulónak titulált Krupiczer Ferenc képviselő kért szót, aki hiányolta a Kalyi Jag Egyesület beszámolóját. A civil szervezet két évvel ezelőtt kérte el a volt Táltos iskolát, hogy ott oktatási intézményt működtessen. Kiderült, idén szeptemberben sem kezdődött el a tanítás.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, úgy tudja, hogy a Kalyi Jag nem kapta meg az engedélyt az Oktatási Hivataltól. Az egyesület eddig állítólag 80 millió forintot költött az épület felújítására.

Márki-Zay Péter: A szikáncsi részönkormányzat ebben a formában megszűnik

A közgyűlésen Benkő Zsolt, külterületekért felelős fideszes önkormányzati képviselő elköszönt a választópolgároktól. A képviselő 18 éven keresztül, vagyis 4 cikluson át intézte a külterületek és a belterület egyes részeinek ügyeit, az idei választáson viszont nem kapott felhatalmazást a folytatásra.

Benkő Zsolt fideszes képviselőtársai nevében is köszönetet mondott a választópolgároknak és a hivatal munkatársainak az együttműködésért, az újonnan megválasztott képviselő-testületnek pedig hasznos munkát kívánt. Márk-Zay Péter felajánlotta Benkő Zsoltnak, hogy a szikáncsi részönkormányzaton belül akár tovább folytathatja a munkát, de nem élt a lehetőséggel. Mivel Benkő Zsolt októbertől nem lesz képviselő, így a szikáncsiak kisebbségbe kerülnek a részönkormányzatban, ezért az valószínűleg a jelenlegi formában megszűnik. Ezzel kapcsolatban az új közgyűlés majd felülvizsgálja a szervezeti és működési szabályzatát.

A napirend előtti felszólalások után a közgyűlés 21 nyílt és 1 zárt napirendet tárgyalt. Egyebek között módosították a II. féléves munkatervet, tájékoztató hangzott el a folyamatban lévő beruházásokról. Módosították a város költségvetését, amit 14 milliárd 274 ezer 771 forinttal fogadott el februárban a közgyűlés, ezt most 15 milliárd 244 ezer 668 forintra emelkedett. A rendelet 78 millió 772 ezer forint általános tartalékot és 10 millió 163 ezer forint céltartalékot is tartalmaz.

A Vásárhelyi Étkezési Kártyához nem lett meg a minősített többség

A Vásárhely Kártya is napirendre került. A közgyűlés hivatalosan is létrehozta volna a Vásárhelyi Étkezési Kártyát, amit mellesleg az elsősök már meg is kaptak. Addig kell használniuk a menzán, amíg a diákigazolványukat meg nem kapják. Érdekesség, hogy ezt már augusztusban meg kellett igényelniük a szülőknek, holott hivatalosan még csak most döntött volna a létrehozásáról a közgyűlés. Mivel rendeletmódosításról volt szó, minősített többség kellett az elfogadáshoz, ami azonban nem jött össze.

A közgyűlésen felszólították a Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Gyülekezetet, hogy vonják vissza a város elleni pereiket, amiket azért indítottak, mert Hódmezővásárhely a törvénnyel ellentétben nem hajlandó átadni az egyházközség tulajdonába azokat az intézményeket amelyeket jelenleg is használnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában