Önkormányzati gazdálkodás

12 órája

Márki-Zay Péter közgyűlése 60 millió forintot adna Mártélynak, ha maradnak a közös hivatalban

A hódmezővásárhelyi közgyűlés megijedt attól, hogy Mártély esetleg kilép a 2012 óta meglévő közös hivatalból, mert akkor Hódmezővásárhely komoly költségvetési elvonásokra számíthat. Ezért a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat felajánlott a településnek 60 millió forint fejlesztési pénzt. Érdekes fordulat ez.

Kovács Erika

Az önkormányzatok az új testület felállása után dönthetnek úgy, hogy esetleg másik településsel alakítanak közös hivatalt. Ettől tart most a Márki-Zay Péter vezette Vásárhely.

Márki-Zay Péter, Mártély, Hódmezővásárhely, szolidaritási adó
Ambrus István: Márki-Zay Péter és közgyűlése ajánlata meglepő és vicces. Fotó: Kovács Erika

Márki-Zay Péter: Komolyabb elvonásra számíthatunk, ha nem marad Mártély

A jövő évi szolidaritási adó várható értékét áttekintve azt látjuk, hogy igen jelentős a különbség ha Vásárhely egy másik településsel közös önkormányzatot működtet vagy sem. Magyarul komolyabb elvonásra számíthatunk, ha Mártély úgy dönt, hogy nem Hódmezővásárhellyel közösen folytatja tovább 

– mondta ki az előterjesztés valós okát a keddi közgyűlésen Márki-Zay Péter polgármester, majd azt taglalta, hogy a mártélyi lakosok sok területen kötődnek Vásárhelyhez, például a városkártyával május 1-jén ingyen jár a sör és a virsli – hozakodott elő többek között Márki-Zay Péter.

Ajánlatot teszünk Mártélynak. Amennyiben a Hódmezővásárhellyel közös hivatalt fenntartják, akkor a Vásárhely számára jelentkező előnyöket mi nagyvonalúan megosztjuk velük, 60 millió forintos fejlesztési támogatást adunk, amelyet szabadon használhatnak fel, de azt kérjük, hogy egy részét a két település közti kerékpárútra, illetve az üdülőterület felé vezető út felújítására fordítsák 

– mondta.

Amikor bajban voltak, Vásárhely nem segített

– Meglepődtem és viccesnek tartom ezt az egészet – válaszolta lapunknak Ambrus István, Mártély polgármestere, akivel erről, előzetesen nem tárgyalt Márki-Zay Péter, a közgyűlési előterjesztésből tudta meg. Ambrus István 2022-ben időközi választás után 40 millió forintos adósságot örökölt az elődjétől. Ebből 23,5 millió forinttal Vásárhelynek tartoztak a közös hivatal költségeivel. A csőd szélén táncoltak.

Segítséget kértünk akkor Hódmezővásárhelytől, hogy engedjék el a tartozást

– emlékeztetett Ambrus István, akit Márki-Zay Péter sok esetben Lázár János sofőrjeként emleget.

Márki-Zay Péter, Mártély, Hódmezővásárhely, szolidaritási adó
Fotó: Kovács Erika

2022-ben sem neki, hanem Lázár Jánosnak címzett nyílt levélben válaszolt. „Értjük, hogy egy fideszes politikus számára ez az összeg csekélység, hiszen ön korábban megközelítőleg ennyit költött el egyetlen hétvégi csehországi vadászatra. A vásárhelyi polgárok azonban nem élnek ilyen luxusban. Nincsenek kastélyaik, luxusautóik vagy divatcsarnokaik, éppen ezért nem tudják, és nem is szeretnék kifizetni más település adósságát” – írta, most viszont önként ajánlottak fel 60 milliót.

A következő testület dönti el, marad-e a közös hivatal

Vásárhely fél, hiszen ha nem visznek közös hivatalt, csökken a normatív támogatásuk, növekszik a szolidaritási adójuk. Ebből arra következtetek, hogy most ők vannak nagyon rossz anyagi helyzetben. Mi évi 8 millió forintot fizetünk a közös hivatalért, de nincs rá garancia, hogy ez jövőre ne emelkedjen. Ha marad a 8 millió, akkor öt év alatt az 40 millió, vagyis a 60 millióból maradt 20, ez évi 4 millió, ennyiért venne meg bennünket. A polgármesterré választásom után megkérdeztem több települést, hogy mennyibe kerül nekik a közös hivatal. Évente egy főre vetítve sehol sem érte el a 2000 forintot, mi pedig lakosonként 6900 forintot fizetünk 

– részletezte Mártély első embere.

Ambrus István hírportálunknak azt mondta, a közös hivatal sorsáról az új testület dönt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában