Dolgoznak a madarakért

12 órája

Egy hét múlva útra kelhetnek a vármegyében mentett fecskék

Legkésőbb egy hét múlva útnak indítják a szentesi állatmentők az életben maradt fecskéket. Civil önkéntesek az egész vármegyéből csapatba szerveződve igyekeztek menteni.

Tábori Szilvia

A váratlanul esős, hideg és extrém szeles időjárás megállásra kényszerítette a hazánkon átvonuló fecskéket, a napokban Nyugat-Magyarországon ezrével pusztultak el. Térségünkben ugyan kevesebben, de így mentett fecskék százai kerültek be különböző szervezetekhez. Csongrád-Csanád vármegyei civilek, különböző városokból gyorsan csoporttá szerveződve dolgoztak azon, hogy minél előbb szakavatott gondozókhoz kerüljenek a legyengült állatok.

mentett fecskék, mesterséges etetés, legyengült állatok, Ovádi Péter
Állatmentők arra kéri a civileket, hogy minden esetben hívjanak, kérjenek segítséget a mentett fecskékhez. Fotó: Török János

Segítség a pánikvonalon

Az önkéntesek egyike, a gyakorlott vásárhelyi civil állatvédő, a Mentés Másként alapítója, Gyarmati Dorka lapunknak azt hangsúlyozta: a fecskék kifejezetten repülő rovarokkal táplálkoznak, a tálba kihelyezett eleséget nem veszik fel, így mesterséges etetésükhöz szakértő, gyakorlott kezek kellenek. Ezért létrehoztak egy pánikvonalat, fuvarokat szerveztek, hogy a kihűlt, alultáplált, de még menthető egyedek szegedi, vásárhelyi, szentesi és gádorosi mentőhelyekre, állatvédő központokba juttassák el. Azt a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány vezetője, Nagy Tímea is megerősítette, hogy hozzáértés nélkül felelőtlenség bármilyen sérült állatot gondozni, ugyancsak így van ez a fecskékkel. Arra kérte a civileket, hogy minden esetben hívjanak, kérjenek segítséget.

Több százan erősödnek

Gyarmati Dorka beszámolója szerint a hét első napjaiban a vásárhelyi Andrássy úton és a Rapcsák András utcán többen papírdobozzal a kezükben jártak fel-alá, köztük ő maga is, hogy összeszedjék a kimerültségtől a földön heverő fecskéket. Sajnos sok elhullott egyedet találtak, de vármegyei szinten általuk még így is nagyjából ötszázat juttattak el a szervezetek valamelyikéhez. Úgy tudja, a gondozásba vett állománynak csupán 10 százaléka nem marad életben. 

A Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány tájékoztatása szerint az elmúlt néhány napban úgy háromszáz rendkívül legyengült fecske került be hozzájuk. Azokat folyamatosan inkubátorral melegítik, gondozzák, etetik. Utóbbihoz nagy segítségükre lenne több liter lisztkukac. Nagy Tímea úgy véli és reméli, hogy legalább nyolcvan százalékukat útnak tudják majd indítani. Ezt legkésőbb egy hét múlva mindenképp meg kell tenniük.

Fehérvárról már úton

Eközben, Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos közösségi oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy 5 millió forint keretösszeget elkülönít a fecskék mentésében résztvevő központoknak. Az állatvédelmi kormánybiztos hangsúlyozta, csak a Sóstói Vadvédelmi Központba 1800 fecske érkezett a napokban, kedden pedig az egészséges példányokat már el is tudták engedni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában