Szegedi hírek

12 órája

Új felfedezést tettek szegedi kutatók a C-vitaminról

A C-vitamin az anyagcserefolyamatokat is szabályozza – erre mutattak rá kutatásaikkal szegedi tudósok.

Delmagyar.hu

A C-vitamin nemcsak a növények oxidatív stresszel szembeni védelmében játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem az anyagcsere számos folyamatát is szabályozza. Ezt mutatták ki a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai.

c-vitamin, szeged, szbk, kutatás, új eredmények
Fotó: Németh András Péter

Az intézet honlapján olvasható cikk szerint a C-vitamin legalapvetőbb szerepe a reaktív oxigénformák semlegesítése, de emellett más élettani hatásokkal is bír. Tóth Szilvia Zita és együttműködő partnerei felfedezték, hogy a C-vitamin a sejt anyagcsere-folyamatait nagymértékben befolyásolja. A metabolomika laborban végzett analízis nagymértékű változásokat mutatott ki mindkét vizsgált C-vitamin-hiányos mutáns anyagcseréjében, ami arra utal, hogy a kloroplasztiszban található C-vitamin jelentősen befolyásolja a növényi metabolizmust.

Egy szintén újonnan kifejlesztett – a modellnövény fehérjéit érintő – elemzés segítségével pedig feltárták, hogy a C-vitamin több kulcsfontosságú enzimmel lép közvetlen kölcsönhatásba, így befolyásolva az anyagcsereutak működését.

Ezzel Tóth Szilvia Zita és együttműködő partnerei elsőként bizonyították, hogy a C-vitamin – a jól ismert antioxidáns hatás mellett – alapvetően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, mégpedig az abban résztvevő enzimek aktivitásának szabályozásán keresztül.

Ez az ismeret jelentősen hozzájárulhat a magasabb C-vitamin tartalmú növényfajták létrehozásához. Emellett elképzelhető, hogy a C-vitamin nemcsak a növények, hanem az állati és az emberi sejtek anyagcsere-folyamatait is szabályozza. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában