Szegedi hírek

2024.08.16. 10:11

Alapító tagjukat gyászolják a szegedi szimfonikusok

Elhunyt Török Jánosné, született Gécs Ilona, az 1969-ben alakult Szegedi Szimfonikus Zenekar egykori alapító tagjainak egyike. A megbecsült hegedűművésznőt, egykori szólamvezetőt augusztus 10-én, 84. életévében váratlanul érte a halál otthonában.

Jeszenszky Zoltán

Hosszú művészpályáját azóta, hogy Vaszy Viktor, a zenekar alapító karmestere szerződtette, mindvégig Szeged országos jelentőségű zenekarában töltötte férjével, Török János szólamvezető klarinétművésszel együtt – emlékezett vissza volt kollégájára a zenekar nevében Gyüdi Sándor, a szegedi szimfonikusok igazgatója. 

Török Jánosné, született Gécs Ilona, az 1969-ben alakult Szegedi Szimfonikus Zenekar egykori alapítóinak egyike.
Török Jánosné, született Gécs Ilona, az 1969-ben alakult Szegedi Szimfonikus Zenekar egykori alapítóinak egyike. fotó: Szegedi Szimfonikus Zenekar

Török Jánosnét a Vaszyt követő igazgató-karmester, Pál Tamás nevezte ki vezetőnek a második hegedű szólamban. A zenekar későbbi igazgatói, Oberfrank Géza, Acél Ervin és Gyüdi Sándor is elismerte magas színvonalú művészi munkáját, mellyel komoly sikereket ért el a szimfonikusok működési területein, a koncertpódiumon és az operák zenekari árkában, Szegeden, Budapesten, az ország számos városában és a magyar zenei élet hírét messze földre elvivő, városunk kulturális értékeinek megbecsülést szerző külföldi turnékon. Operaprodukciókkal és koncertsorozatokon bejárta egész Európát, de eljutott távoli földrészekre, Brazíliába, Tajvan szigetére. Osztozott a zenekar megérdemelt sikerében a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok megannyi produkciójában. 

– Azon muzsikusok közé tartozott, akik pályafutásuk végén nem fordítottak hátat a muzsikának, csak már nem az előadók, hanem a közönség soraiban voltak állandó résztvevői a szegedi koncertéletnek. Férjével együtt személyesen követte a zenekar munkáját, érdeklődött egykori kollégái és utódai művészi teljesítménye és hétköznapjai iránt. Örömmel töltötte el a régi művésztársakkal való találkozás, a fiatalok megismerése és mindenekelőtt maga a zene, melynek aktív életét szentelte és hallgatása is boldogította – hangsúlyozta Gyüdi Sándor.

Török Jánosné búcsúztatására az alsóvárosi temetőben kerül sor augusztus 26-án, hétfőn 11 órakor. Emléke tovább él kollégái és Szeged zeneszerető közönsége szívében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában