Összevont feladatok, megszűnt munkakörök

5 órája

Márki-Zay Péter: Lesz olyan könyvtáros, aki mostantól a hagyatéki ügyekbe segít be

A vásárhelyi közgyűlés a ciklus utolsó rendes ülésén módosította a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ szervezeti és működési szabályzatát. Márki-Zay Péter közgyűlése három intézmény nyitvatartását módosította, és kiderült, lesz olyan könyvtáros, akinek az önkormányzat anyakönyvi részlegén a hagyatéki ügyekkel is kell foglalkoznia, mert ott nagy a lemaradás.

Kovács Erika

Lapunk is megírta, Nahimi Péter, a 2022. január 1-jétől működő Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ harmadik főigazgatója, saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozott az összevont intézmény éléről. Márki-Zay Péter a közgyűlésen dicsérte a távozó főigazgatót, pedig olyan hírek jártak, hogy nem volt felhőtlen a kapcsolatuk.

Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely, Gazdaság
A Tornyai képzeletbeli nadrágszíját is összehúzták. 

Bizonyos feladatokat összevontak

Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, Nahimi Péter nem értett egyet a létszámleépítésekkel és más, a dolgozókat érintő változásokkal. A Márki-Zay Péter vezette közgyűlés ugyanis már nem sokkal a választások után úgy döntött, hogy előbb 8 embert leépít a városházáról, majd nyár közepén a Tornyainál is 4 fős csökkentést rendeltek el. Ez a feladat már az új megbízott főigazgatóra hárul, Gál Boglárkára.

Az engedélyezett létszám 4 fős csökkentésével kapcsolatban az intézmény javaslatokat készített elő. Ezek a nyitvatartási időket is érintik, amiket racionálisan kell beosztani. Bizonyos pozíciók, mint a tárlatvezető és a közönségkapcsolati munkatárs törlésre kerül, más módon, feladatok összevonásával látják majd el

 – mondta a keddi közgyűlésen Petrovics György aljegyző.

Márki-Zay Péter a változásokat azzal indokolta, hogy például legyen pénz a városháza felújításának folytatására, és emelkedik a szolidaritási adó összege is, amit ki kell gazdálkodniuk.

A cégektől is feszes gazdálkodást vár

– Helyt kell állnunk, ehhez azonban nemcsak díjemelésekre, hanem a saját magunkon való takarékosságra is szükség van. Áttekintettük a létszámkeretet. Mint elhangzott, a polgármesteri hivatalban 8 fős létszámlaépítésünk van, a Tornyaiban pedig 4 fős lesz. Természetesen, a cégeinktől is elvárjuk, hogy feszesen gazdálkodjanak. Ott is megnézzük, hogy lehet a költségeket csökkenteni. A Tornyaiban a nyitvatartási időkhöz is hozzá kell nyúlnunk – mondta a közgyűlésen Márki Zay Péter. Hozzátette, hétfőn reggel a könyvtárban járt, beszélgetett a dolgozókkal, de az érintettek nem voltak ott.

Van önként távozó könyvtáros is

A többieket tájékoztattam, hogy milyen feladataink vannak és mi mindent fejlesztettünk az elmúlt időszakban a könyvtárban. Könyvtárost most nem küldünk el, de van, akinek a munkarendje az lesz, hogy mostantól az önkormányzatnak segít be, például a hagyatéki ügyek intézésébe, mert ott nagy elmaradásunk van, többek között létszám okokból. Van önként távozó könyvtáros is, akinek a helyét nem töltjük fel. Így is tudunk létszámot megtakarítani 

– mondta Márki-Zay Péter.

Változott a Zsinagóga és Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely nyitvatartása, ami a könyvtáréhoz igazodott. Módosult az ifjúsági klub nyitvatartása is. A közgyűlésen az hangzott el, hogy bővült, az előterjesztésben ellenben az olvasható, hogy a változás rezsiköltséget takarít meg, illetve az „ott dolgozó kolléga humán erőforrása is jobban hasznosítható”, a fennmaradó időben más telephelyeken is feladatokat láthat el. Csökkent a Hódvár játszóház nyitvatartása is, amit azzal indokoltak, hogy a dolgozók végzik a takarítást is, amihez idő kell.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában