Hivatalosan átruházták

5 órája

Egyházi oktatási és sportkomplexum épül Mórahalmon

Aláírták csütörtökön a mórahalmi városházán azt a szerződést amiben a város átruházta az egyházmegyére azokat a területeket, ahol a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási és sportlétesítményeket alakít ki a közoktatási és a köznevelési-, valamint a sport- és a sport utánpótlás nevelési közfeladatainak ellátása céljából.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Mórahalom önkormányzata térítésmentesen ajánlotta fel a tulajdonában álló ingatlanokat a Szeged-Csanádi Egyházmegye részére oktatási és sportlétesítmények kialakítása, a közoktatási és a köznevelési-, valamint a sport- és a sport utánpótlás nevelési közfeladatainak ellátása céljából. A beruházás célja előmozdítani a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz tartozó közel tízezer gyerek tehetséggondozását és pótolja a Grosics Akadémia utánpótlás-képzésének edzőpályákra és kollégiumi férőhelyekre vonatkozó infrastrukturális hiányosságait.

Karnok Csabalom, Kiss-Rigó László, Nógrádi Zoltán
Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök csütörtökön aláírta azt a szerződést, ami hivatalosan átruházta az egyházmegyére az egyházi oktatási és sportkomplexumnak helyet adó tízhektáros területet. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Mint megírtuk, a Szeged-Csanádi Egyházmegye a szegedi püspöki stadion melletti véderdő helyére még 2018-ban tervezett építeni egy katolikus általános iskolát és gimnáziumot három edzőpályával. Szeged önkormányzata többször kifejezte nemtetszését a beruházással kapcsolatban, ezért az egyházmegye más megoldást keresett. A projektet végül Mórahalmon valósítják meg. Csütörtökön a mórahalmi városházán írták alá azt a szerződést, amiben a város hivatalosan átruházta az egyházmegyére ezeket a területeket.

A város számára ez egy olyan történelmi jelentőségű aláírás, amelynek a hatásait ma még talán felmérni sem tudjuk. Mi egy picit irigykedve néztünk Szegedre. Csodálkozva tekintettünk arra, hogy miért váltott ez ki ellenérzéseket Szegeden. Mórahalom geopolitikai helyzete, két vármegye határán lévő elhelyezkedése, infrastrukturális helyzete, a közlekedési viszonyai, mind alkalmassá teszik erre az intézményfejlesztésre

 – mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Hozzátette, a beruházás egyrészt gazdasági fejlődést, munkahelyteremtési jelent.

– Köszönetet szeretnék mondani azért a segítségért, amely nélkül nem tudtuk volna megvalósítani azt a projektet – kezdte beszédét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. 

– A nehézség abból adódott, hogy minden lehetőségünk megvolt arra, hogy folytassuk a projektet Szegeden, de számunkra érthetetlen módon méltatlan politikai támadások indultak az egyházmegye ellen, a projekt ellen, ami önmagában még nem lett volna probléma. Ami miatt elgondolkodtunk, a lakossági tiltakozás volt azzal kapcsolatban, hogy a projekt rontotta volna a város levegőjét. A valóság az, hogy pont az ellenkezőjét eredményezte volna a projekt. Ha ilyen gyanú él egyesekben, akkor mi még véletlenül sem akarunk senkinek sem kellemetlenséget okozni. Az egyházmegye, mint közismert, hat év múlva ünnepli a millenniumát, az 1000 éves fennállását. A millennium előtt ez az aláírás egy olyan fejlesztést indíthat, ami valóban mindenkinek, Szegednek és Mórahalomnak is a javát szolgálja – fogalmazott a püspök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában