Megújuló centrum

6 órája

Új városközpont épül Mórahalmon

Új városközpontot alakítanak ki Mórahalmon, a település szívében elhelyezkedő és egykor a város egyik fontos gazdasági központjának számító TSZ udvar épületeinek helyén. Már a közműhálózatot építik, víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetés készül. A területen társasházak épülnek majd.

Arany T. János

Már a közművetítés folyik az egykori mórahalmi TSZ-udvarnak helyet adó telken. Itt társasházak épülnek majd. Fotó: Török János

Fotó: ianostorok.com

 

Még januárban elkezdődött Mórahalmon  a TSZ-udvar bontása. A város egykori kultikus helyét gyorsan elbontották a városháza és a Vanilla étterem mögött, és a törmelék nagy részét ledarálták. Ezek az önjáró kőtörő berendezések képesek az épületek bontási hulladékának helyszíni feldolgozására, őrlésére. A keletkező szemcsés anyag helyben, a betonozásnál újrahasznosítható, vagy továbbértékesíthető. Manapság egyre elterjedtebb az a nézet, hogy az építési törmelékeket újra kell hasznosítani. Ennek első lépcsőfoka a törmelék szétválogatása, mivel különböző anyagokat különböző módon lehet újrahasznosítani. 

Városközpont, Építkezés, Mórahalom
Már a közművetítés folyik az egykori mórahalmi TSZ-udvarnak helyet adó telken. Itt társasházak épülnek majd. Fotó: Török János
Fotó: Török János

De vissza a TSZ-udvarhoz. Egykor itt volt az egyik termelőszövetkezet központja, az irodai bázis és a gépműhelyek. A rendszerváltáskor magánkézbe került az egész, több helyi nagy gazda összefogott, és megvették. Az önkormányzat távlati tervei közt régóta szerepelt, hogy egy társasházi lakóparkot hozzon létre. Mórahalom önkormányzata a TSZ-udvar bontását és közműhálózat kiépítését hazai és az európai uniós célok megvalósításával összhangban TOP PLUSZ pályázati forrásból valósítja meg. A támogatási kérelmet már 2024. február 21-én benyújtották, viszont a döntés még nem született meg. Annak ellenére, hogy a pályázat elbírálására nem került sor, az önkormányzat önerő biztosításával a fejlesztés megkezdése mellett döntött. Az épületek bontása már befejeződött, a közműhálózat kiépítése a 80 százalékos készültséget elérte.

A lebontott épületek helyére új, minden igénynek megfelelő társasházas övezet létrehozásáról szólnak a tervek. Ehhez már keresik a befektetőket, mert a területen nem az önkormányzat fog társasházat építeni, hanem a teljesen közművesített telkeket biztosítja a beruházáshoz az építési vállalkozó számára. 

Helytörténeti szempontból fontos komplexum tűnt el a TSZ-udvar bontásával, viszont a helyi lakosságot és az új beköltözőket szolgálja majd az új városközpont modern és élhető formában.

Mi az a TSZ?

A mezőgazdasági termelőszövetkezet az agráriumban létrejött önkéntes szövetkezést illetve korábban az egyes, úgynevezett szocialista országokban a kollektivizálás során létrehozott gazdálkodó szervezeteket foglalja magában. Különféle szövetkezetek már a 19. századtól működtek a mai Szlovákia területén. Az első magyar Hangya Szövetkezet 1898. április 12-én alakult meg, Brogyánban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában