Szegedi hírek

2023.08.13. 15:15

Turuljátékosok találkoztak Szegeden

Korábban röptenisznek hívták a játékot. Fotó: Török János

Egy kevésbé ismert, ám annál érdekesebb játék barátai és versenyzői találkoztak vasárnap délelőtt az újszegedi Erzsébet Ligetben, ahol idén is megrendezték a turuljáték bajnokságot.

A mostani eseményre több mint húszan jöttek el. 44 mérkőzést terveztünk be, összesen 9 kategóriában, külön a nőknek és a férfiaknak, de voltak vegyespárosok is

 – mondta lapunknak Joó Gyöngyi, a Szegedi Tudományegyetem mester testnevelőtanára, aki egyébként maga is indult a versenyen.

A játék idén épp 120 éves, Halácsy Antal találta fel a turul-labdajátékot és ebből fejlődött ki a mai versenysport. A harmadik bejegyzett labdajáték volt Magyarországon a tenisz és a népszerű futball mellett. Különleges hosszúnyelű ütőkkel játszották iskolaudvaron vagy a Tisza-parton. Thékes László 1958-ban írta le az akkoriban röptenisznek hívott játék szabályait. A II. világháború utáni időszakban, egészen az 1970-es évek közepéig a Partfürdő pályáin szervezett egyéni és csapatversenyeket hétvégeken.

Az 1990-es évek óta a turuljáték szinte újraéledt Szegeden. Évről évre lehet szabadtéri versenyeket és élvezetes mérkőzéseket látni. A turuljátékot a fiatalok is megismerik a szegedi iskolákban és oktatják az egyetem testnevelés és rekreáció szakján is. Az élvezetés játék gyorsan elsajátítható, a szabályok egyszerűek. Egy keményfából készült fa ütő és egy teniszlabda kell a játékhoz. A két méter magas háló felett, egy 5x10 méteres területen kell közvetlenül megütni a labdát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában