Már nyáron egyértelmű volt, hogy baj van a Wesley-iskolákban

Már júniusban sem volt normális oktatás a fővárosi Wesley-iskolában, amelyről az oktatási intézmény maga tájékoztatta a szülőket a honlapján. Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy szeptemberre összedőlt a rendszer, és a kormányhivatalok törölték a nyilvántartásból az iskolákat.

Suki Zoltán

„Kormányzati rendelet értelmében iskolánkban az oktatás június 2-án a következőképpen lesz: miután a hagyományos tanítás még mindig nem engedélyezett, így azok a tanulók, akik felzárkóztatásra szorulnak, külön az osztályfőnökük értesítésére, csak a megadott időben tartózkodhatnak, csak az erre kijelölt helyiségben. Hogy ki, mikor és hogyan tartózkodhat az iskolában, arról kérem várja meg az értesítést az osztályok kirendelt felelősétől” – Ez a fővárosi Wesley-iskola honlapján olvasható a mai napig, és egy szegedi szülő hívta fel rá a figyelmünket.

Wesley-iskola, iskola, oktatás, tartozás
Már nyáron sejthető volt, ami szeptemberre biztos lett a szegedi Wesley-iskola kapcsán. Fotó: Török János

Látszottak a gondok a Wesley-iskola körül

Vagyis már nyáron sejthető volt, ami szeptemberre biztos lett: komoly bajok vannak Magyar Evangéliumi Testvérközösség oktatási intézményeinél. 

Korábban megírtuk, hogy összesen csaknem 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt tartozást és adóhátralékot halmozott fel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola, emiatt a szegedi intézményben veszélybe került a gyermekek nevelése.

A tartozások miatt 

Csak közüzemi számlákból 9 milliós a tartozás, amelyből 7 millió már hat hónapon túli számla. Vagyis a szolgáltató bármikor kikapcsolhatta volna a gázt és a villanyt a szegedi épületben. Közben az is kiderült, hogy már a nyári szünet alatt sem tudta időben kifizetni saját tanárait a Wesley-iskola, mégis azzal hitegették a szülőket, hogy rendben elindulhat a tanév.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal a gyermekek biztonsága érdekében törölte a nyilvántartásból az intézményt, ami így nem nyitott ki a tanévkezdéskor.

Levelet írt a főispán

Ugyancsak korábban a birtokunkba került egy levél, amelyet Csongrád-Csanád vármegye főispánja írt a korábban a Wesley János iskolába járó gyerekek szüleinek. Salgó László azt írta, hogy az ügy kiemelt fontossága miatt tájékoztatást kért a Szegedi Tankerületi Központtól. Azt a választ kapta, hogy minden gyermek elhelyezése megoldott, akinek a törvényes képviselője kérvényezte azt valamelyik állami fenntartású iskolánál. Az is olvasható a levélben, hogy amennyiben a fentiek ellenére mégsem találtak fogadóintézményt, és a tanuló már nem tanköteles, úgy a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal gondoskodik új intézmény kijelöléséről, csak kérelmezni kell azt.

A tankerületi központtal közös célunk, hogy valamennyi gyermek a megfelelő testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődésének és az oktatáshoz való jogának biztosításához megfelelő hátterű intézményben folytathassa a tanulmányait

 – szögezte le Salgó László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában