Tárlat az Agórában

2 órája

Brzózka Marek szobraiból nyílt szabadtéri kiállítás (Galéria)

Szabadtéri kiállítás nyílt a Szent-Györgyi Albert Agórában. A szökőkútba és a domboldalra is került Brzózka Marek szobrászművész alkotásaiból.

Koós Kata

A kézi prés, a sörösüveg, az olló, a csőfogó és egy gigantikus csipesz is a művészi értékteremtés hordozójává vált Brzózka Marek lengyel származású szobrászművész kezei alatt, akinek alkotásaiból szerdán nyílt szabadtéri kiállítás Brzózka 40 címmel a Szent-Györgyi Albert Agórában. A tárlat különlegessége, hogy az Agóra udvarán helyezték el a műveket, így a szökőkút és a domboldal is kiállítótérré vált. 

Brzózka Marek, szabadtéri kiállítás, Brózka 40
Brzózka Marek szabadtéri kiállítása november közepéig látogatható a Szent-Györgyi Albert Agóra udvarán. Fotó: Karnok Csaba

Brzózka Marek munkái mesét írnak

A kiállítást Thorday Attila, az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia plébánosa nyitotta meg. 

A szobrász kezében bármilyen hétköznapi tárgy új életre kel. Mesét írnak, történetet beszélnek el. Az alkotásra szánt idő a művész részéről mintegy negyven év, ennyit gondolt át ebben a kompozícióban Marek. Már kisfiúként odaadóan játszott az anyaggal, és felnőttként szenvedélyesen kísérletezik vele

 – fogalmazott a plébános, majd költői kérdést intézett a tárlatmegnyitó népes közönségéhez. 

– Vajon mit mutathat meg másképp ugyanaz az anyag? – kérdezte, majd rámutatott, hogy a fémből formált, tankcsapdákra hasonlító tárgyakból összeállított védmű biztonságunk esetlegességét sugallja. A domboldalba süllyedő csónak az idő múlásával, saját mulandóságával szembesíti a szemlélőt. Míg néhány méterrel arrébb a papírrepülőjét az égbe lökő kisfiú szobra már felfelé irányítja a tekintetet, a gondolatot és a lelket is. Ahogy Thorday Attila fogalmazott, az égbe, a csillagok közé, ahol reményeink szerint a folytatást írják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában