Vásárhelyi babakötvény

2 órája

Márki-Zay Péter: szándékosan nem változtattunk a feltételeken

Egy 18 éves vásárhelyi fiatal sem jelentkezett a hódmezővásárhelyi babakötvény támogatásra, mert nem feleltek meg a pályázati feltételeknek. Ezt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere jelentette be a vásárhelyi tévé egyik műsorában. Az alapítókra mutatott vissza és elmondta, jövőre sem változtatnak az igénylési feltételeken.

Kovács Erika

Márki-Zay Péter szerint az, hogy nem akadt jelentkező a babakötvény támogatásra, mindent elmond arról, hogy milyen feltételeket alakított ki a programnál a korábbi, fideszes városvezetés idején a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány (VÁFIKA). 

Márki-Zay Péter, babakötvény, kötelezettségszegés
 Az első vásárhelyi babakötvényesek ma már nagykorúak. Illusztráció: Németh András Péter/MW

2006-ban alapították a babakötvényt

A vásárhelyi babakötvényt még 2006-ban alapította az akkori városvezetés, hogy 18 éves koruk után segítse a helyi fiatalok otthonteremtését. 2012-től már csak a rászorulók lettek jogosultak a helyi babakötvényre. Márki-Zay Péter 2018-as polgármesterré választása után kijelentette, hogy hiányzik a pénz a hódmezővásárhelyi babakötvény mögött álló önkormányzati alapítványból, a város nem teljesítette a vállalt befizetési kötelezettségeit. Később, a közgyűlés által kinevezett új elnök – az azóta az egyet nem értésük okán Márki-Zay Péterék által árulónak bélyegzett – Krupiczer Ferenc a lemondásakor úgy fogalmazott, a közalapítvány pénztelenségének egyik oka korábban az volt, hogy a város nem teljesítette a kötelességét, de ez a kötelezettségszegés a város új vezetésének felállásával is megmaradt

Megtartották, amit a fideszes időkben megszavaztak

Az első vásárhelyi babakötvényesek idén töltötték be a 18. évüket. Az önkormányzat meghirdette az első lakásvásárlásukhoz nyújtandó támogatási pályázatot, mint kiderült, a 2012-es feltételekkel, de nem jelentkezett rá senki.

– Mi szándékosan nem nyúltunk ezekhez a feltételekhez, hogy az emberek rájöjjenek, hogy átvágták őket. Szó szerint megtartottuk, amit a fideszes időkben döntöttek – mondta az tévéműsorban a 6 és fél éve regnáló polgármester.

Márki-Zay Péter: A markukba kacarásztak

– Gondolom, a markukba kacarászva azt mondták, ezt úgysem fogja senki igénybe venni, mert úgy alakították át a feltételeket, hogy ne legyenek alkalmasak a támogatásra. Most többen érdeklődtek a támogatás iránt, de kiszámolták, hogy a régi feltételekkel nem juthatnak a pénzhez. Ha valakinek a családjában például 860 ezer forint az egy főre jutó vagyon, akkor már nem jár neki a támogatás, vagy ha egy családnak van egy használt autója, akkor már nem jár nekik a lakásvásárlási segítség – mondta Márki-Zay Péter, aki bejelentette, 1 év múlva is ugyanezek lesznek a támogatási feltételek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában