Mentőcsomagot ajánlanak

2021.02.05. 15:50

A vendéglátósoknak és a turizmusból élőknek is segítene a Fidesz és a KDNP

Bérletidíj-elengedéssel és egy százmillió forintos segélyalappal segítené Szeged bajba jutott vendéglátós és turizmusból élő vállalkozóit a Fidesz és a KDNP. Az állás nélkül maradtaknak pedig egyszeri százezer forintos segélyt adnának.

Suki Zoltán

November 11-től a szállodák turistákat nem, csak üzleti vendégeket fogadhatnak.

Fotó: Török János/Illusztráció

Egy átfogó mentőcsomagot dol­­gozott ki a vendéglátósok, szálláshely-üzemeltetők, fitnesz- és edzőtermek üzemeltetői, valamint a válság miatt állás nélkül maradt helyiek megsegítésére a szegedi Fidesz és a KDNP. Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője a Délmagyarországnak elmondta, hogy a javaslatcsomagot azután alakították ki, miután egyeztettek a szektorban dolgozó vállalkozókkal. Ez egyébként még tart, folyamatosan kapcsolatban vannak a helyi cégek képviselőivel.

Azt kezdeményezik, hogy azoknak, akik a város kizárólagos vagy többségi tulajdonában lévő cégeitől vendéglátáshoz, fitneszhez, sporthoz vagy rekreációhoz kapcsolódó tevékenységhez bérelnek helyet, 2021 első félévében teljes egészében engedje el a város a bérleti díjat.

November 11-től a szállodák turistákat nem, csak üzleti vendégeket fogadhatnak.
Fotó: Török János

A Fidesz és a KDNP a vendéglátósoknak és a turisztikai tevékenységet folytatóknak elengedné a teljes évre a közterület-használati díjat is.

Emellett azt javasolják, hogy a szektorban dolgozóknak hozzák létre a „Szegedi Turisztikai Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapot” 100 millió forintos, de szükség esetén bővíthető pályázati kerettel. Az alap támogatására elsősorban azok a szegedi székhellyel rendelkező, a megyeszékhelyen vendéglátóipari tevékenységet, illetve szálláshely-szolgáltatást végző vállalkozások pályázhatnának, akik igazolják, hogy nem bocsátották el az alkalmazottaik többségét a veszélyhelyzet miatt. Ez egyébként vissza nem térítendő támogatás lenne.

A vállalkozásokon kívül a magánszemélyek gondjain is enyhítenének. A javaslatcsomagban szerepel az is, hogy az idegenforgalomban dolgo­­zó, állásukat vesztett és leg­alább harminc napig munkanélküli, állandó szegedi lakcímmel rendelkező emberek kapjanak rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást a várostól. Továbbá a 2020. március 1. után munka nélkül maradt szegediek számára – amennyiben szociális lakásban laknak – visszamenőleges hatállyal, a veszélyhelyzet teljes időtartamára engednék el a szociális lakbérek teljes összegét.

Ezt a javaslatcsomagot rövidesen benyújtják a városi közgyűlésben, és – ha addig nem szűnik meg a veszélyhelyzet – Botka László polgármester egymaga dönthet róla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában