Tömörkényes diákok alkottak újra Munkácsy-képeket

Szabadtéri festéssel és rajzolással emlékeztek meg a Tömörkény iskola diákjai a magyar festészet napjáról pénteken. Volt, aki Munkácsy-festményt alkotott újra.

Timár Kriszta

A magyar festészet napja alkalmából szabadtéren alkottak pénteken a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum végzős „művészetis” szakgimnáziumi diákjai. A közel 30 fiatal az őszi napsütésben a Móra parkban festett és rajzolt. Barta András művésztanár elmondta, a cél az volt, hogy a készülő művek Munkácsy életével, munkásságával, vagy a szegedi kiállítással legyenek összefüggésben, ezen belül azonban mindenkire rábízták, hogyan közelíti meg a témát.

magyar festészet napja, móra park, szeged
A napsütéses Móra parkban festettek, rajzoltak pénteken órákon keresztül a tömörkényes diákok a magyar festészet napja alkalmából. Fotó: Török János

Szétnézve az alkotások között azt láttuk, hogy többnyire a környezet ragadta meg a fiatalokat: fákat, épületeket, szobrokat örökítettek meg lapjaikon, de olyan is akadt, aki fantáziafestményt készített. – Bár felmerült, hogy egy Munkácsy-képet reprodukáljunk, neki nagyon nehéz festményei vannak, így inkább kitaláltam valamit – mondta Csáki Vivien. Pál Alexandra viszont bevállalta, hogy a festőzseni egy alkotását újraalkotja. – Pontosan természetesen lehetetlen lemásolni, de kellemes feladat megpróbálni elkapni a stílusát – beszélt az alkotás folyamatáról a diáklány.

A tömörkényes végzősök a délután közepéig a Móra parkban alkottak, ezzel egyúttal népszerűsítve a festészetet a belváros szívében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában