A BYD meg fogja változtatni a vármegye gazdaságának életét

Idén is átadták a legjobban teljesítő vármegyei vállalkozásoknak a TOP 100 díjat. A kamara rendezvényén Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogyan változtatja meg a város gazdaságát egy autógyár érkezése.

Timár Kriszta

Negyedik alkalommal rendezte meg a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network Szeged a TOP 100 Gazdasági Konferenciát. A csütörtöki eseménynek a Szent Gellért Fórum adott otthont. A szakmai előadások mellett a résztvevők itt ismerhették meg az idei TOP 100 kiadványt, melyet a kamara és a Délmagyarország közösen állított össze, listába szedve vármegyénk legjobban teljesítő vállalkozásait, valamint átfogó képet adva a vármegye gazdaságáról.

Top 100, byd, iparkamara
A BYD meg fogja változtatni a vármegye gazdaságának életét. Csoportkép az idei Top 100 rendezvényről.
Fotó: Karnok Csaba

A Top 100 fontos alkalom a beszélgetésre

Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, a rendezvény nem csupán a térség legjelentősebb gazdasági konferenciája, hanem visszatekintés és közös jövőtervezés is egyben. 

– A legfontosabb, hogy együtt vagyunk és beszélünk egymással. A kihívások elég nagyok, a gazdasági környezet nem éppen optimális, ugyanakkor megjelent egy nagy beruházás a környezetünkben, ami meg fogja változtatni a vármegye gazdaságának életét. Nagyon fontos tehát hogy most ezekről beszélgessünk – fogalmazott.

Köszöntőjében néhány adatot is ismertetett. Mint elmondta, a vállalkozások eredménye összességében 22 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest és a kiskereskedelmi fogyasztás is visszaesett. Különösen nehéz helyzetbe kerültek a mikro- és kisvállalkozások, éppen ezért a kamara nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ezeket segítse saját forrásból és hitelek közvetítésével egyaránt.

– Vármegyénkből eddig hiányoztak a nagy ipari multik, a BYD és a Rheinmetall érkezésével azonban új korszak kezdődik. Hogy ezek mennyire alakítják át a gazdasági környezetet, nem tudni, de az biztos, hogy hatalmas lehetőség a vármegye részére – tette hozzá.

Volt vállalkozás, ami 80 százalékkal növelte a bevételét

A program első részében adták át a TOP 100 díjakat. Az Ipari TOP 100 díjat a Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft. ügyvezetője, ifj. Magyar József vehette át. A cég exportárbevétele tavalyhoz képest 40 százalékkal növekedett. A Kereskedelmi TOP 100 díjat a Jan-Ker 2001 Kft, kapta, mely több mint 3 milliárd forinttal tudta növelni nettó árbevételét. Az elismerést Miklós Zoltán, a cég ügyvezetője vette át. Az E-kereskedelmi TOP 100 díjat a Kovács Autóalkatrész Kft.-nek ítélték oda idén, melyet Kovács István ügyvezető vett át. A Szolgáltatói TOP 100 díjat pedig a Proko Travel Kft. érdemelte ki, mely előző évi árbevételét 80 százalékkal tudta növelni. Az elismerést Prónay Bence ügyvezető vette át.

A debreceni minta

A rendezvényen Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, milyen hatással volt a térség gazdaságára a BMW gyár érkezése. Nem nehéz Szeged és Debrecen között a párhuzamot megtalálni, hiszen mindkettő egyetemi város, melynek korábban nem volt ipara – és most hozzánk is érkezik egy autógyár. Debrecenben 2014-ben indult el egy új gazdaságfejlesztési folyamat, melynek eredményeként mostanra megtízszerezte iparterületei nagyságát, 12,5 milliárd eurónyi működő tőke érkezett a városba és közel 20 ezer új munkahely jött létre. Nem véletlen, hogy a Financial Times olyan városok mellett sorolta a világ 10 legjobb tőkevonzó városa közé Debrecent, mint New York, Hong-Kong vagy Dubai. 

Mint a polgármester elmondta, a város az uniós forrásokat elsősorban a gazdaság fellendítésére fordította, de szerinte az nem jó, ha a város egyéb szolgáltatásai nem tartanak lépést ezzel a folyamattal. Éppen ezért Szegednek is azt javasolta, amit ők is tettek, vagyis hogy az oktatás, kultúra és a közlekedés fejlesztésére is költsön, tapasztalatai szerint ugyanis így lehet csak sikereket elérni. Hogy pontosan milyen a debreceni minta, arról szombati lapunkban olvashatnak majd bővebben.

A rendezvényen szó esett a mesterséges intelligenciáról, rendeztek kerekasztal-beszélgetést a gazdasági kilátásokról és tartottak jótékonysági árverést is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában