12 dühös ember újratöltve

Mindössze két óra alatt elkapkodták a jegyeket a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem közös produkciójára. A 12 dühös ember története egy évtized múltán ismét Barnák László rendezésében elevenedik meg a Kisszínházban.

Koós Kata

Tíz évvel ezelőtt még szárnyait próbálgató rendezőként vállalta el Barnák László a Szegedi Tudományegyetem felkérésére Reginald Rose 12 dühös ember című drámájának színpadra állítását. Azóta már második főigazgatói ciklusát tölti a Szegedi Nemzeti Színház élén, és olyan nagy hatású rendezések köthetők nevéhez, mint a Hegedűs a háztetőn musical, Az ajtó színmű vagy éppen az aktuális évadban a My Fair Lady musical.

12 dühös ember, Barnák László, Balogh Elemér, Szegedi Tudományegyetem
Barnák László ma már tapasztalt rendezőként irányítja a többségében civilekből álló alkotócsapatot. Fotó: Török János

Alkotótársakból barátok lettek 

– Annak idején nem gondoltam volna, hogy elővesszük még egyszer a 12 dühös embert. Egy izgalmas kihívás volt, és nagyon örültem, hogy rendezőként megkerestek, mert akkor még csak néhány éve kezdtem előadásokat létrehozni Szegeden – idézte fel, hogy milyen gondolatokkal vágott bele annak idején a rendezésbe Barnák László főigazgató. Majd rámutatott, hogy a legnagyobb, egyben legszokatlanabb kihívás az volt, hogy nem színészekkel kellett együtt dolgoznia. 

Az első pillanattól kezdve elhatároztam, hogy nem is fogok úgy hozzáállni, mintha színészekkel dolgoznék. Megismertem egy nagyon jó csapatot, egy számomra teljesen idegen szakterületről, a jog világából érkező embereket, akikkel barátok lettünk. Az elmúlt tíz évben minden tavasszal és ősszel elköltöttünk együtt egy vacsorát, megbeszéltük, hogy kivel mi újság van. Szerintem ez a nagyon szoros kapcsolat az, ami erőt és lendületet adott, hogy ismét belevágjunk

 – számolt be motivációjáról a rendező a most készülő produkció kapcsán. 

A siker a rendezőt igazolta 

Annak idején a szereplők határozott javaslattal álltak Barnák László elé, hogy kinek melyik szerepet kellene alakítania. Rendezőként azonban gyorsan felülbírálta a prominens csapat koncepcióját, és az idő végül őt igazolta. Először ugyanis mindössze négy előadásnapot hirdettek, de a produkció akkora sikert aratott, hogy további húsz estén tűzték műsorra és futott telt házzal a Kisszínházban. 

A régi szereposztás mindössze két karakter esetében változott. Az 5. esküdtet Nyéki Tamás köztisztviselő, a kulcsszereplő 8. esküdtet pedig Balogh Elemér jogtörténész, volt alkotmánybíró alakítja a jövő heti négy előadásban, amelyekre a jegyeket mindössze két óra alatt elkapkodták.

Hogy mennyiben lesz más a mostani, mint a tíz évvel ezelőtti produkció? 

– Szerintem érni fog, az idő mindig jót tesz egy előadásnak. Elmélyedhetek jobban a részletekben. Érdekes, hogy amikor civilek színpadra kerülnek, elkezdenek természetellenes módon beszélni, hangsúlyozni. Ez már megszűnt, most már a finomhangoláson van a hangsúly – adta meg a választ Barnák László. 

Ismerős lehet a 12 dühös ember dilemmája

A Hegedűs a háztetőn és a My Fair Lady produkciók tükrében már-már Barnák László rendezői védjegyévé vált, hogy az előadás elején a színészek a nézőtérről érkeznek a színpadra. A 12 dühös ember esetében sem lesz ez másképp. 

– Ez egy összekötő kapocs számomra a nézők és az előadók között. A 12 dühös ember esetében azt ábrázolja, hogy az utcáról bárki bekerülhet az adott színpadi szituációba, vagyis bárki lehet kiválasztott esküdt. Amikor pedig beszélgetnek a szereplők, többször fordulnak ki a közönség felé, nem is lesz teljesen sötét, éppen azért, hogy a nézők azt érezhessék, hogy részesei a tárgyalásnak –fejtette ki a rendező. 

Ugyanakkor hazánkban nincs sem esküdtszék, sem halálbüntetés. 

– Az átlagember is rengeteg döntéshelyzetbe kerül napi szinten. A 12 dühös embernek egy vadidegen sorsáról kell döntenie, és éppen emiatt nagyon könnyű lenne eltávolítaniuk magukat a vádlottól. Ösztönösen bírálni ahelyett, hogy megpróbálják megérteni annak a vadidegennek az álláspontját. Így nézve talán már nem is tűnik olyan távolinak tőlünk ez a problémafelvetés – reagált Barnák László. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában