Ingyenes szűrőprogramra várták a szegedieket

Koleszterinszint mérésre várták a szegedieket szombaton az IH Rendezvényközpontban. A város által szervezett szűrőprogramon olyan drága vizsgálathoz is ingyen lehetett hozzájutni, mely kimutatja a hajlamot a szív-érrendszeri megbetegedésre.

Timár Kriszta

A Novartis Magyarország és Szeged város együttműködésével lakossági szűrőprogramot szerveztek az IH Rendezvényközpontban. Múlt héten és most szombaton várták az előzetesen regisztráltakat ingyenes vérnyomás-és koleszterinszint mérésre. A keringési rendszer megbetegedése hazánkban még mindig megközelítőleg annyi áldozatot szed évente, mint az összes többi együttvéve, miközben a szív– és érrendszeri betegségek jelentős része egyszerű módszerekkel is megelőzhető lenne. A Novartis ezért indította koleszterinszűrő programját a Szív Világszövetség kezdeményezéséhez csatlakozva. 

koleszterinszint mérés, szűrőprogram, Szeged
Ingyenes szűrőprogramra várták a szegedieket

A vér magas LDL koleszterin szintje zsíros lerakódásokhoz vezet az erek falán, melyek folyamatosan szűkítik a vér útját. Ezek a plakkok elősegítik a vérrögök kialakulását is, amelyek a szívbe, agyba, tüdőbe eljutva végzetes érelzáródást – infarktust, sztrókot, embóliát – okozhatnak. Az ujjbegyből vett vérből azonnal megállapítható volt az összkoleszterinszint. Ha ez valakinél határérték felett volt, vénás vért vettek le szintén helyben további laborelemzés céljából. Akinél eltérés mutatkozik, ingyenes konzultáción tájékoztatják majd a Medicenter Szakorvosi Intézetben. A magánszolgáltató volt egyébként, amelynek munkatársai a kampányban az ingyenes vizsgálatokat végezték, ennek költségeit a Novartis állta.

A vénás vérből többek között a lipoprotein (a) értéket is nézzük, ami megmutatja, van-e hajlam szív-érrendszeri megbetegedésre. Ez egy drága vizsgálat, a résztvevők azonban ehhez is most ingyenesen hozzájutottak

 – mondta el Chovanecz-Török Szilvia, a Medicenter Szakorvosi Intézet operatív vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában