Jelentős beruházások zajlanak

3 órája

Egészségház és táncház is épül Deszken

Jelentős beruházások zajlanak Deszken. A táncház mindenekelőtt a Tiszavirág Néptáncegyesület, de egyéb közösségek számára is bázisul szolgál majd. A deszki egészségház megépülésével pedig újra lehet saját fogorvosa a településnek.

Koós Kata

Javában zajlanak a Deszki Táncház építési munkálatai. Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz pályázati program keretében nyert 450 millió forintot a 600 négyzetméteres épület felépítésére, amely az Idősek Napközi Otthona és a Faluház közös telkén kapott helyet. A projekt egy park kialakítását is magában foglalja a táncház és az idősek otthona között.

Deszk polgármestere, Király László, portré
Az utak felújítását is folytatja a deszki önkormányzat. Fotó: Török János
Fotó: Török János

 

A táncházban elférnek majd a néptáncos viseletek is

A Deszki Táncház mindenekelőtt a Tiszavirág Néptáncegyesület számára szolgálhat majd bázisul, amelynek székhelye Deszk, de röszkei és szegedi néptánccsoportokkal is rendelkezik. Ugyanakkor a közösségi épület egyéb csoportoknak, egyesületeknek is helyet biztosít majd. 

– Attól, hogy táncháznak hívjuk, természetesen nem csak a táncegyesületeknek, hanem egyéb művészeti, kulturális közösségeknek is lehetőséget biztosít majd a próbákra. Két szinten egy-egy nagy próbatermet, öltözőket, irodákat, valamint egy hatalmas raktárat is kialakítunk az épületben, mert a Tiszavirág Néptáncegyesületnek régi problémája, hogy nincs hol tárolni a táncosok viseleteit – mondta el lapunknak Király László polgármester, hozzátéve, hogy a népviseletek értéke százmillió forintos nagyságrendű. 

Nem kell többé Szegedre utazni a fogorvoshoz 

A táncházzal együtt a deszki Egészségház építése is elindult, amely a Tempfli tér sarkán, az egykori játszótér, illetve a régi óvoda helyén épül majd fel. 

– Az Egészségház azért nagyon fontos a számunkra, mert jelenleg a két háziorvosi praxis közül az egyik magánépületben működik, fogorvosnak pedig már egyáltalán nincs helyünk. Miután a régi fogorvosunk elment, néhány évig még engedte, hogy az épületében rendeljen az új fogorvos, de aztán az épületet eladta. Így a deszkieknek egy ideje Szegedre kell bejárniuk a deszki fogorvoshoz. Persze sokan dolgoznak Szegeden, de nyilván praktikusabb lenne, ha helybe tudnánk hozni – fejtette ki a polgármester. 

A jelenlegi egészségházban a védőnői szolgálat és az egyik háziorvosi rendelő működik. Az átköltözés után ebben az épületbe szakorvosi ellátást tervez működtetni az önkormányzat.  

Az önkormányzat és a lakosság is építi a járdákat

Mindemellett több útfelújítást is elindul a közeljövőben a településen. Király László elmondta, hogy a hulladékudvar melletti, mezőgazdasági gépek által jelentősen terhelt földút-kereszteződésben sok gondot okoz az álladó nagy sár, hamarosan megszüntetik a problémát. A Tücsök óvodánál parkolókat alakítanak ki, a Kossuth utca elején található, rendezetlen területet szintén parkolóvá alakítja át az önkormányzat saját költségből. 

Az újraindított járdaépítési program keretében alapanyagot biztosítanak a lakosság számára, hogy megépítsék otthonuk előtt a járdát. A lehetőséggel eddig 43 lakos élt. A Páva utcában pedig az önkormányzat fog a közeli óvoda és iskola okán járdát építtetni, valamint gyalogos átkelőhelyet létesíteni. 

Mindemellett az önkormányzat ötmillió forintos alapot hozott létre a Deszkre betelepülő új vállalkozások támogatására, akik új szolgálatást hoznak a település életébe. 

Képalá: A táncházat az Idősek Napközi Otthona és a Faluház közös telkén építik. Fotó: Török János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában