Elektromosan az utolsó méterig

2021.11.26. 12:01

A tramtrain bérlethez elektromos roller perceket is adna az SZKT

A mikromobilitástól a tram-trainig, az elsőtől az utolsó méterig Szeged és Hódmezővásárhely között. Ez volt a címe Majó-Petri Zoltán előadásának a kamarában rendezett közlekedési konferencia pénteki napján, ahol exkluzív információ hangzott el a Lime és a villamosvasút összekapcsolásáról.

Kovács András

20210929 Hódmezővásárhely Tramtrain vasútvillamos tesztjárata Hódmezővásárhely utcáin közlekedik. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Forrás: Illusztráció

Fotó: Frank Yvette

– Tudjuk, hogy Hódmezővásárhely nagyon biciklis város, azon kellett gondolkoznunk, hogy a tram-train megállóból tovább kell mennie az utasoknak és ezt az igényt, ki tudjuk szolgálni. Erre tökéletesen alkalmasak a Lime elektromos rollerei – mondta a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve, csak találni kell majd egy frappáns magyar szót a megoldásra, ahogy a vasútvillamosnál is sikerült.

A tenyerünkön hordozzuk, vagy a markunkban tartjuk az utasokat? Ezt a kérdést tette fel magának az SZKT, amikor beengedte járművei mellé és odateszi a tram-train megállókhoz a bérelhető elektromos rollereket.

– A vonalhálózati térképre engedtük rá a mikromobilitást – hangsúlyozta a szakember.

Több mint 100 éve van villamos, bő négy négy évtizede futnak a trolik, ehhez képest nagyon gyorsan megszokták és megszerették a rollereket a szegediek. Hőtérképet is mutatott arról, hogyan és hol használják a kis kétkerekűeket – a csúcsidő 16-18 óra közé esik.

Minden adatot megkap az SZKT a Lime gazdájától, a San Franciscó-i székhelyű közlekedési vállalkozástól, amit elemezhet, amivel tervezhet.

– Mertünk nagyot gondolni és úgy tűnik, ebben az amerikai cég is partner lehet. A jövőben a bérlethez adnánk speciális időt is az elektromos rollerekre, az ár tartalmazna 20-60 perc mikromobilitást is. Ne álljunk meg a tram-trainnél, tegyük még hozzá az utolsó fél, egy kilométert, egy mérföldet – mondta Majó-Petri Zoltán, alaposan meglepve a szakmai közönséget is az először nyilvánosságra került tervezettel.

– Az amerikaiaknak tetszik annyira az ötlet, hogy közösen szívesen belevágnának, hátha sikerül valami kifőzni a szegedi boszorkánykonyhában – zárta mondandóját az előadó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában