Rövidpályás gyorskorcsolya

2 órája

Kíváncsian várja az új szezon rajtját Jászapáti Petra

Egyelőre nem tudja önmagát elhelyezni az egyéni mezőnyben. Jövő pénteken kezdődik a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozata, ahol Jászapáti Petra visszatér az egyéni versenyzéshez.

Több mint egy év után versenyzett újra egyéniben Jászapáti Petra.

Fotó: Árvai Károly

Egy vírusos megbetegedés miatt az előző idényben kizárólag a világbajnokságon – és ott is csak váltóban – indult Jászapáti Petra, a szegedi olimpiai bronzérmes sportoló a két és fél héttel ezelőtti magyar bajnokságon visszatért, és mindhárom egyéni távot megnyerte.

Jászapáti Petra
Jászapáti Petra számára remekül sikerült az országos bajnokság.
Fotó: Kovacs Peter

Szeptemberben végén betegedtem le, októberben vált biztossá, hogy nem utazhatok a világkupákra. Az egy nagyon nehéz időszak volt, de már az első világkupán jegyzeteltem magamnak a többiek idejét. Figyelemmel követtem az egész szezont, szurkoltam a csapattársaimnak, az Eb-n pedig szakkommentátorként dolgoztam, majd januárban kezdtem újra az edzéseket. Ha versenyeztem, akkor nem láttam más futamokat, csak a sajátomra koncentráltam. Persze, utána visszanéztem ezeket, de nem ugyanolyan, mint élőben. Lehetett észrevenni hasonlóságokat bizonyos versenyzők stílusában, ugyanúgy, ahogy az enyémben is megvan, jó ezekkel a tapasztalatokkal elindulni az új szezonban – nyilatkozta az M4 Sport Sporthíradó című műsorában Jászapáti Petra.

Csak a következő feladatra koncentrál Jászapáti Petra

A rövidpályás gyorskorcsolya sportág hatállomásos világkupa-sorozata október 25-én Montrealban kezdődik. A második helyszín Salt Lake City (november 1-3.), a harmadik – ezt a magyarok kihagyják – Peking (december 6-8.) lesz. A negyedik felvonásnak Szöul ad otthont december 13. és 15. között. Jövő év elején Európába költözik a mezőny. A hollandiai Tilburg február 7-9-én, míg a következő téli olimpia házigazdája, Milánó február 14. és 16. között látja vendégül a korisokat.

Nagyon várom a milánói állomást, amely egy tesztverseny lesz a 2026-os olimpiára, ahol nagyon remélem, hogy versenyzek majd. Még nem gondolunk az Európa-bajnokságra, szeretek csak a következő versenyre koncentrálni, a vb-ig is még fél évünk van. Remélem, jó formában tudok majd visszatérni. Gyors a jég Montrealban, a lányok tavaly kétszer is ott versenyeztek, én utoljára 2022-ben voltam ott – mondta Magyarország első női világkupa-győztese.

Hozzátette, idén már nem lesznek távduplázások, ugyanakkor még nincs kijelölve, ki melyik távon indul majd a jövő pénteken induló világkupa-sorozatban, amelyet az idei évtől kezdve World Tournak neveznek. A vk-sorozatban eddig egy-egy állomáson mindig duplán rendeztek meg egy-egy távot, vagyis a hat versenyen kétszer fordult elő, hogy két győztest avattak 500-on, kétszer 1000-en és kétszer 1500 méteren.

Egyéniben szeretném magamat kipróbálni, mivel a tavalyi szezon kiesett, így most kicsit talán a sötétben tapogatózom, hogy hova tudom belehelyezni magam ebben az új mezőnyben. Illetve úgy, hogy a mezőny sem lesz megfeleződve. Ez olyan lesz, mintha egy világbajnokság lenne, mivel tavaly ketté volt szedve a mezőny, ezúttal viszont ott lesznek a nagyágyúk minden egyes távon – mondta Jászapáti Petra.

Az ötfős magyar csapatban Jászapáti Petra mellett a szegedi színeket még Kónya Zsófia és Somodi Maja képviseli, mellettük Somogyi Barbara és Sziliczei-Német Rebeka. tagja a női válogatottnak.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában