Népi mesterségek remekeiből nyílt kiállítás az Algyői Tájházban - galériával

Gyöngyből, nemezből, gyékényből, csuhéból és agyagból készített remekművek is megcsodálhatók az Algyői Tájházban. Népi mesterségek mai szemmel címmel nyílt kiállítás szerdán.

Koós Kata

A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz kapcsolódva nyílt meg az Algyői Tájházban a Népi mesterségek mai szemmel című kiállítás szerdán. A tárlaton bemutatott alkotások a szegedi Napsugaras Egyesület tagjainak zsűrizett tárgyai, amelyek mellett a mesterségek eszközei is megjelennek. Többek között a tojásfestés, a csipkeverés, a gyöngyfűzés, a porcelánfestés, a gyékényszövés, a csuhéfonás, a fazekasság, a mézeskalács- és a textiljáték-készítés mesterségének szemet gyönyörködtető remekei tárulnak a látogató elé. 

Népi mesterségek, Algyő, tájház
Népi mesterségek használati és dísztárgyait vonultatja fel a kiállítás, amelyhez múzeumpedagógiai foglalkozásokat is kapcsolnak. Fotó: Koós Kata

Molnár Áron polgármester megnyitóbeszédében rámutatott, hogy a magyarságunk egy fontos kifejeződése az a motívumkincs, amely a kiállított tárgyakon megjelenik.  

Jóleső érzés, hogy a nemzeti büszkeség érzését ezeken a tárgyakon keresztül is meg tudjuk élni. Amikor egy hasonló tárggyal találkozunk mi most, modern emberek, az össze is köt bennünket 

– fogalmazott.  

Izbékiné Cseuz Gabriella, az Algyői Tájház vezetője elmondta, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet aSzakkör programja keretében elindítottak egy nemezelő és egy vesszőfonó szakkört, egyrészt ennek révén kerültek kapcsolatba a szegedi Napsugaras Egyesülettel. Másrészt pedig az Alkotóházban is szerveztek egy művészeti tanfolyamsorozatot, amelynek keretében az agyagozást, a tűzzománc-készítést, a rajzolást, a festést és az üvegezést próbálhatták ki az érdeklődő algyőiek. Így adta magát, hogy idén népi mesterségeket bemutató kiállítással kapcsolódnak az országos programsorozathoz. 

– A kiállítás csak a kezdet, múzeumpedagógiai foglalkozásokat is kapcsolunk a tárlathoz, holnap már jönnek is az óvodások. Fontos, hogy a fiataloknak is átadjuk, hogy mit jelentenek ezek a motívumkincsek. Régen pontosan tudták, hogy melyik színnek vagy mintának mi a jelentése, ma már ezt sajnos elfelejtettük, és ehhez nem kellett sok, csupán egy-két generáció. Ha nem vigyázunk, még egy-két generáció, és már egyáltalán nem fogjuk tudni, hogy miért volt például piros a tojás – fejtette ki a tájház vezetője. 

Éltetik és tanítják a népi mesterségek fortélyait

A Napsugaras Dél-Tisza Menti Népművészeti és Kulturális Egyesületet a néphagyományok megtartása, megélése és továbbéltetése, valamint az ezekhez kapcsolódó közösségépítés céljából alapították meg elkötelezett kézműves mesterek 2000-ben. Ma már a népművészek, kézművesek mellett iparművészek is tagjai az egyesületnek. Felelevenítik a régi mesterségek szellemi értékeit, technikai tapasztalatait, így hoznak létre új, igényes alkotásokat. Tevékenységük magában foglalja a kézműves mesterségek hiteles bemutatását, de az alkotási folyamat tanítását is. Iskolai foglalkozásokat, szakköröket, tanfolyamokat, mesterségbemutatókat tartanak. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában