2024.10.16. 17:20
Díjnyertes kenyerek a szakképző iskolában – videóval
A Varga pékség vezetője tartott előadást a mórahalmi szakképző iskola diákjainak szerda délelőtt a kenyér világnapja alkalmából. A diákok megismerkedtek egy élő legendával, a három éve naponta háromszor etetett anyakovásszal és frissen sült kiflit és díjnyertes kenyereket kóstoltak.
A frissen sült kifli pillanatok alatt elfogyott, de a két díjnyertes kenyérből sem maradt semmi szerda reggel a Varga pékség bemutatkozó előadásán a mórahalmi szakképző iskolában.
Ferenc, Klári és Anikó
Az Ásotthalmi Kézműves Varga Pékség vezetője, Varga Ferenc és felesége, Klári a kenyér világnapja alkalmából érkezett a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégiumba Angyalné Kovács Anikó igazgató meghívására.
Az anyakovász
Varga Ferenc ügyvezető a kovászos technológiáról és alapanyagokról beszélt előadásában. – A természet törvényeit tartjuk be. Létrehoztunk egy hét alatt egy anyakovászt. A természetben a búzaszemben található tejsavbaktériumokat, vadélesztőket szaporítottuk el, olyan ökoszisztémát hoztunk létre, amit mi szabályozunk a hőmérséklettel, páratartalommal – magyarázta.
A közel harminc éves múltra visszatekintő Varga Pékség 1995-ben nyitotta meg első pékségét Mórahalmon. 2021 májusban kézműves technológiával készülő kenyerek, péksütemények és szendvicsek előállítására létesített új üzemet Ásotthalmon.
Díjnyertes kenyerek
Az előadás közben a mórahalmi szakképző iskola tankonyháján frissen sült a pékség kiflije, amit gyorsan még forrón elkapkodtak a diákok. A Magyar Pékszövetség kenyérversenyén díjazott két terméküket, a batátás kenyeret és a Zabos mákvirág nevű, zablisztes, mákos, almás kenyerüket is meg lehetett kóstolni. Ezek is gyorsan elfogytak. Mivel ezen a napon, október 16. az élelmezési világnapja, ezért Varga Ferenc elmondta, az ásotthalmi üzemükben megmaradt pékárut Biacsi József ásotthalmi plébános viszi el és osztja szét rászorulók között, a többi megmarad termék pedig állati takarmányként végzi.
A pékek áldozatos munkája
A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja, melynek célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára a nagyközönség figyelmét is felhívják.