Az anyakovászt is elhozták

1 órája

Díjnyertes kenyerek a szakképző iskolában – videóval

A Varga pékség vezetője tartott előadást a mórahalmi szakképző iskola diákjainak szerda délelőtt a kenyér világnapja alkalmából. A diákok megismerkedtek egy élő legendával, a három éve naponta háromszor etetett anyakovásszal és frissen sült kiflit és díjnyertes kenyereket kóstoltak.

Arany T. János

A frissen sült kifli pillanatok alatt elfogyott, de a két díjnyertes kenyérből sem maradt semmi szerda reggel a Varga pékség bemutatkozó előadásán a mórahalmi szakképző iskolában.

díjnyertes kenyerek, Mórahalom, Varga pékség, szakképző iskola
Díjnyertes kenyereket és frissen sült kiflit kóstoltak a mórahalmi szakképző iskola diákjai a kenyér világnapján a Varga pékség jóvoltából. Fotó: Török János

Ferenc, Klári és Anikó

Az Ásotthalmi Kézműves Varga Pékség vezetője, Varga Ferenc és felesége, Klári a kenyér világnapja alkalmából érkezett a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégiumba Angyalné Kovács Anikó igazgató meghívására.

Az anyakovász

Varga Ferenc ügyvezető a kovászos technológiáról és alapanyagokról beszélt előadásában. – A természet törvényeit tartjuk be. Létrehoztunk egy hét alatt egy anyakovászt. A természetben a búzaszemben található tejsavbaktériumokat, vadélesztőket szaporítottuk el, olyan ökoszisztémát hoztunk létre, amit mi szabályozunk a hőmérséklettel, páratartalommal – magyarázta. 

A közel harminc éves múltra visszatekintő Varga Pékség 1995-ben nyitotta meg első pékségét Mórahalmon. 2021 májusban kézműves technológiával készülő kenyerek, péksütemények és szendvicsek előállítására létesített új üzemet Ásotthalmon. 

Díjnyertes kenyerek

Az előadás közben a mórahalmi szakképző iskola tankonyháján frissen sült a pékség kiflije, amit gyorsan még forrón elkapkodtak a diákok. A Magyar Pékszövetség kenyérversenyén díjazott két terméküket, a batátás kenyeret és a Zabos mákvirág nevű, zablisztes, mákos, almás kenyerüket is meg lehetett kóstolni. Ezek is gyorsan elfogytak. Mivel ezen a napon, október 16. az élelmezési világnapja, ezért Varga Ferenc elmondta, az ásotthalmi üzemükben megmaradt pékárut Biacsi József ásotthalmi plébános viszi el és osztja szét rászorulók között, a többi megmarad termék pedig állati takarmányként végzi.

A pékek áldozatos munkája

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja, melynek célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára a nagyközönség figyelmét is felhívják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában