A Munkácsy-kiállítás éjszaka is látogatók sokaságát vonzotta – galériával, videóval

Látogatók sokaságát vonzotta a Múzeumok Őszi Éjszakája rendezvény a Móra Ferenc Múzeumba szombaton. A programok Munkácsy festményeinek kiállításához kapcsolódtak. A tárlatvezetések mellett portré készítésére is lehetőség nyílt, sőt Munkácsy-stílusú kalapokban is lehetett fotózkodni.

Koós Kata

A Munkácsy, a festőzseni című kiállítás állt a Múzeumok Őszi Éjszakája programjainak fókuszában, amelynek keretében a Móra Ferenc Múzeum munkatársai a megszokott nyitva tartáson túl, szombaton 18 és 23 óra között is fogadták a látogatókat. A kapunyitás után nem sokkal már kígyózó sorokban várakoztak az érdeklődők.

Munkácsy, Munkácsy-kiállítás, múzeum, Szeged
Édesanyák és lányaik is szívesen fotózkodtak a Munkácsy festményeinek a hangulatát idéző kalapokban és legyezőkkel. Fotó: Karnok Csaba

Óriási érdeklődés övezi a Munkácsy-kiállítást 

Pákh Imre magángyűjteménye június vége óta tekinthető meg a szegedi kultúrpalotában. A múzeum saját képeivel együtt a tárlat Munkácsy Mihály 83 festményét mutatja be. Olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy nemrég már a harmancezredik látogatót köszönthette Fogas Ottó múzeumigazgató és Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke. A kiemelt érdeklődés okán február 2-ig meghosszabbították a tárlat nyitva tartását. 

Portrét is készíttethettek magukról a látogatók

A Múzeumok Őszi Éjszakája során óránként tartottak tárlatvezetéseket, amelyek során Munkácsy életéről és művészetéről egyaránt sok érdekességet megtudhattak a látogatók. A kupolában egészen rendhagyó élményekben lehetett része a látogatóknak. A Vedres István Technikum öt rajz szakos diákja fáradtságot nem ismerve készített portrékat a modellt ülő látogatókról, akik szünet nélkül váltották egymást a rajzoló diákok előtt. Ráadásul a megjelentek más módon is „festménnyé válhattak”. A Munkácsy-festmények stílusát idéző kalapokban és legyezőkkel, míves képkeret mögé állva fotózkodhattak. 

A szervezők alkotásra is lehetőséget biztosítottak az ifjúságnak. A gyerekek lelkesen vetették bele magukat a színezésbe, amely során Munkácsy ásító inasának rajzát és egy, a festőzseni műveiből összeállított óriásszínezőt is kipingálhattak.

Az estet előadások is színesítették. Szabó András a művész életéről, Szabó Tamás a korai Munkácsy-festmények sötétedési problémáiról, Nagyillés Anikó Bálint Sándor korának búcsúiról és gasztronómiájáról osztott meg érdekességeket. Papdi Nikolett pedig a közgyűjtemény kulisszái mögött, a könyvtárban és az igazgatói szobában kalauzolta a látogatókat. 

Új attrakció nyílt a Várban

Szombat este a Móra-múzeum mellett a Vár és a Fekete Ház kapuit is szélesre tárták a nagyközönség előtt. Előbbi épületben megnyitották a legújabb attrakciót, a történeti látványtárat, továbbá egy várostörténeti óriás-társasjátékot is ki lehetett próbálni. A Fekete Házban pedig tárlatvezetéseket tartottak a Zoltánfy István emlékkiállításon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában