1956-os forradalom

3 órája

A szegedi sortűzre és a sajtószabadság születésére emlékeztek Szegeden

Az 1956-os forradalom és szabadságharc szegedi mártírjára, valamint a legendás Széchenyi Rádióra emlékezett a hétvégén a KDNP és az Élhető Civil Városért Egyesület. Megkoszorúzták a 68 évvel ezelőtti szegedi sortűzben elhunyt Schvarcz Lajos, valamint a forradalom rádiójának emléktábláit.

Delmagyar.hu

1956. október 26-án két fontos esemény is történt a város főterének szomszédságában. Aznap dördült el a kommunista hatalom által cinikusan „figyelmeztető lövésnek" nevezett Takaréktár utcai sortűz, mely kioltotta a mindössze 17 esztendős Schvarcz Lajos ifjúmunkás életét, és 16 sebesült maradt a kockaköveken. 

szegedi sortűz, 1956, 1956-os forradalom és szabadságharc, 17 esztendős Schvarcz Lajos ifjúmunkás, hősi halott, KDNP, Élhető Civil Városért Egyesület
A szegedi sortűzben, 1956. október 26-án elhunyt Schvarcz Lajos emléktáblája a Takaréktár utcában. Fotó: DM 

„Nemcsak a sebesülteknek, de mindenkinek, aki békés tüntetőként ott volt, életre szóló traumát jelentettek az átélt események, ráadásul évtizedeken át nem is beszélhettek róla. Akik még közülük élnek, fájó lelkülettel idézik fel a 68 éve történteket"

 – emlékeztetett Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke a hétvégén tartott szegedi megemlékezésen. 

„Egy fiú fekszik tövében a Falnak./ Akiket legépfegyvereznek, többnyire meg is halnak./ Egy fiú fekszik, pirosan csorog a vére / A senki-földje járda fekete kövére" - idézte a politikus az egykori szegedi professzor, Sík Sándor versét, hozzátéve, hogy ha Schvarcz Lajos szerencsésebb csillagzat alatt születik vagy nem hazaáruló katonai parancsnokokkal kerül szembe, még ma is köztünk lehetne.

A megemlékezés másik helyszínén, a Tisza Lajos körúti MÁV-székház falán elhelyezett emléktáblánál a forradalom szabad hangjaként működő Széchenyi Rádió Szeged tevékenységét, a sajtószabadság 56-os megszületésének körülményeit és a 10 napon át több száz kilométerre sugárzó adó jelentőségét méltatta Péter Szilveszter, az Élhető Városért Civil Társaság vezetője. Az október 26. és november 6. között működő rádió a szovjet katonák érkezésével és erőszakos fellépésével szüntette be működését. Az egykori négy rádiós közül vitéz Pálházi Ernő még ma is él.

1956-os forradalom, Széchenyi Rádió, KDNP, Élhető Civil Városért Egyesület, emléktábla a MÁV-székház falán
Emléktábla hirdeti, hogy 1956 októberében a MÁV-székház épületéből szólt a Széchenyi Rádió Szeged. Fotó: DM 

A rendezvényt a KDNP és az Élhető Civil Városért Egyesület szervezte, az említetteken kívül Német Ferenc és Farkas Levente, a Fidesz szegedi önkormányzati képviselői is elhelyezték az emlékezés mécseseit, tisztelegve az egykori hősök emléke előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában