Szegedi hírek

2024.08.11. 07:00

István, a király: ötödik feldolgozásban tért vissza Szegedre - GALÉRIA

Legendás rockoperánk immár ötödik feldolgozásban tért vissza szombaton a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára. Novák Péter rendezésében látható most a 4 évtizedes sikerdarab, az István, a király összesen öt előadásban.

Timár Kriszta

Ötödik feldolgozásban látható a Szegedi Szabadtéri Játékokon az István, a király. Fotó: Karnok Csaba

Az első szegedi előadás után 40 évvel szombaton visszatért a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára az István, a király című rockopera. Az István és legnagyobb ellenfele, Koppány vezér közötti hatalmi csatározást feldolgozó mű a 80-as évek fiatal generációjának meghatározó színházi élménye volt előbb a Királydombon, majd egy évvel később Szegeden, ahol a rockopera minden korábbi rekordot megdöntött nézettségben. A lemezen és kazettán kiadott dalait pedig azok is ismerték és kívülről fújták, akik esetleg nem látták ezeket az előadásokat. A rendszerváltozásig 224 előadást ért meg a darab részben az eredeti szereplőkkel – köztük Varga Miklóssal, Vikidál Gyulával, Nagy Feróval és Deák Bill Gyulával. Ezeket az előadásokat csaknem 180 ezer néző látta. 

Ötödik feldolgozásban látható a Szegedi Szabadtéri Játékokon az István, a király. Fotó: Karnok Csaba

Legközelebb az ezredfordulón mertek újra hozzányúlni a legendás rockoperához, hiszen teljesen új szereposztást kellett biztosítani hozzá. A Nemzeti Színházban második alkalommal színre vitt István, a király óriási sikerrel folytatta addig is töretlen pályafutását, azt a verziót szintén láthatták a szegediek a szabadtérin. Ahogy a teljesen megfiatalított változatot is, melyet az akkor rendkívül népszerű színházi tehetségkutató műsor, a Társulat szereplői vittek színre 2008-ban. Aztán jött Alföldi Róbert modernizált változata 2013-ban, mely hatalmas vitákat és indulatokat generált és amely nagyjából ugyanannyi pozitív és negatív kritikát kapott – ezt is helybe hozták a szegedi szabadtéri látogatóinak.

Van tehát mivel összehasonlítani a mostani feldolgozást, melyet az a Novák Péter jegyez rendezőként, akinek édesapja koreografálta az 1983-as ősbemutatót, valamint az 1984-es szegedi előadást és aki az Alföldi darabban Torda, a sámán szerepében volt látható. A szereplők között van két egykori X-faktoros, illetve többszörös Fonogram- és eMeRTon-díjas népzenei énekes és egykori szegedi közönségkedvenc színész is. Igazi húzónév azonban nincs a listában, ez azonban nem volt akadálya annak, hogy a meghirdetett öt előadás jegyei elkeljenek. Igaz, nem teljesen zsákbamacskaként, hiszen tavaly augusztus 20-án két előadásban már bemutatták a Papp László Sportarénában, melyet a Duna Televízió is közvetített. Hogy mennyire sikerül ennek a feldolgozásnak felérni az elődökhöz, vagy egyáltalán van-e erre egyáltalán szükség, azt a 20 ezer szegedi néző most hétvégén, illetve a nemzeti ünnepünk körüli napokban személyesen is eldöntheti.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában