Szegedi hírek

2024.07.22. 13:20

A Munkácsy-kiállítás tízezredik látogatóját köszöntötték

Még csak egy hónapja nyitották meg a Munkácsy-kiállítást a Móra Ferenc Múzeumban, de hétfőn már a tízezredik látogatót köszöntötte Fogas Ottó igazgató. Egy fiatal egyetemista pár vehette át a közgyűjtemény ajándékcsomagját, akik együtt először voltak múzeumban.

Koós Kata

Fotó: Török János

Június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján nyitották meg a nagyközönség előtt a Munkácsy, a festőzseni című kiállítást a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A kezdés igen nehéz volt, emlékeztetett Fogas Ottó múzeum-igazgató, ugyanis a vihar elmosta a nagyszabású programsorozatot. 

 Barlai Ajna és Vörös Balázs Zsolt vehette át az ajándékcsomagot Fogas Ottó múzeumigazgatótól.
 Barlai Ajna és Vörös Balázs Zsolt vehette át az ajándékcsomagot Fogas Ottó múzeumigazgatótól. Fotó: Török János 

– Először fordult elő, hogy hatkor megnyitottuk, nyolckor bezártuk a vihar miatt a Múzeumok Éjszakáját – idézte fel az igazgató. 

A folytatás azonban jóval sikeresebb lett, ugyanis napra pontosan egy hónappal később, hétfőn már a kiállítás tízezredik látogatót köszöntötte Fogas Ottó. Egy fiatal egyetemista párnak adta át a múzeum ajándékcsomagját, amely A kis cukortolvaj című festmény poszterét is tartalmazta. 

– Az, hogy alig egy hónap alatt elértük a tízezer látogatót, azt gondolom, mutatja, hogy milyen népszerű a Munkácsy-kiállítás. Jó látni, hogy a fiatalokat is érdekli, illetve a szegedieket, a vármegyén belülieket és nyilván ebben az időszakban főleg a turistákat – fűzte hozzá az igazgató, aki lapunknak elmondta, hogy a 2012-es Munkácsy-kiállítás több mint kilenc hónapig volt megtekinthető, akkor összesen csaknem ötvenezren voltak kíváncsiak a festményekre. 

A szerencsés tízezredik jegyvásárlók, Barlai Ajna és Vörös Balázs Zsolt volt, mindketten a Szegedi Tudományegyetem osztatlan angol szakos hallgatói. Elmondták, ez volt az első közös múzeumi programjuk.

– Nagyon tetszett a kiállítás. Az különösen, hogy a végén a gyerekeknek is kialakítottak egy interaktív részt, sokan rajzoltak. Nagyon meglepődtünk, hogy tízezredik látogatók lettünk. A legjobban az tetszik Mukácsy művészetében, hogy a természetközeliséget mennyire jól tudta ábrázolni egyszerűbb szituációkban, hétköznapi eseményekben is. Például, hogy miként húzták a szénás szekeret vagy épp miként locsolkodtak – mondta el Barlai Ajna. 

– Nekem is nagyon tetszett. Békéscsabán már jártam a Munkácsy Mihály Múzeumban, most eljöttem Szegeden is megnézni – fűzte hozzá Vörös Balázs Zsolt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában