Helyi közélet

2024.09.06. 17:41

Gimnáziumi képzés indult Kübekházán

Megkezdődött a kübekházi gimnáziumi tanév. Összesen 38 felnőtt szerezhet 3 év alatt érettségit a településen, ahol idén először indul középiskolai osztály.

Timár Kriszta

Kübekházán most már gimnázium is van: megkezdődött a felnőttoktatás a településen.

Fotó: Karnok Csaba

Újabb mérföldkőhöz érkezett Kübekháza: pénteken gimnáziumi képzés indult a településen. A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium felnőttoktatási tagozatával történt megállapodása eredményeként hároméves levelező oktatás kezdődött meg az általános iskola épületében, ahova az évnyitóra 38-an érkeztek meg. És nem csak a faluból, a környékbeli településekről is járnak majd ide, hogy érettségit szerezzenek.

Fotó: Karnok Csaba

Bea 53 évesen kezd el újra tanulni, ő Szegedről utazik majd minden pénteken a képzésekre.

A 26 éves lányom pedagógus, a fiam idén érettségizik, a kislányom pedig most felvételizik középiskolába. Azt gondolom, most jött el az idő, hogy én is megvalósítsam önmagamat 

– mosolygott a szociális szférában dolgozó nő, akinek főnöke hívta fel a figyelmét erre a lehetőségre. 

Azt mondta, többre is vihetném, vágjak bele. Úgyhogy itt vagyok 

– mondta.

A tiszaszigeti Cserényi Csaba is a jobb munkalehetőségek miatt jelentkezett a képzésre.

Ma már mindenhova kérik az érettségit, a szakma kevés – magyarázta. Ő egyébként édesanyjával érkezett, aki szintén beül az iskolapadba, pedig 40 éve tett ilyet utoljára. – Egyedül neveltem fel a gyermekeimet, most magamért is teszek valami jót. De kicsit azért be vagyok parázva, főleg a matematikától és az idegen nyelvtől 

– nevetett Ági.

Fotó: Karnok Csaba

Az édesanya és fia azt mondták, nem lesz verseny köztük, ki a jobb tanuló, inkább segítik majd egymást.

A tanévet Molnár Róbert polgármester nyitotta meg, aki azt mondta, 2 éves álmuk vált valóra ezzel a képzéssel.

Ahol iskola létesül, ott jövő létesül 

– jelentette ki, majd limonádéval és sós süteménnyel vendégelte meg a diákokat. 

Az első napon tanítás még nem volt, Csikós Dorothea felnőtt oktatási tagozatvezető tájékoztatta a diákokat a tudnivalókról. A kübekházi gimnáziumban egyébként a jegyzetektől a vizsgákig teljesen ingyenes az oktatás. A konzultációkat péntekenként tartják, a tanulmányok végén pedig teljes értékű érettségi bizonyítványt kaphatnak a sikeres vizsgáikat letett felnőtt tanulók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában