Szegedi hírek

2024.09.06. 13:30

Saját tanárainak és dolgozóinak is tartozik a Wesley-iskola

Már a nyári szünet alatt sem tudta időben kifizetni saját tanárait a Wesley-iskola, mégis azzal hitegették a szülőket, hogy rendben elindulhat a tanév. A fenntartó mai napig tartozik a saját pedagógusainak, és esély sincs arra, hogy az egész tanévben biztosítsa a tanításhoz szükséges anyagi feltételeket.

Suki Zoltán

Fotó: Török János

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) valamennyi dolgozóját, nemcsak a tanárokat érinti, hogy az inkasszók miatt, minden bevételtől megfosztva, csak a civil adományokból tudtunk fizetést utalni. Az elmúlt két hónapban, júliusban és augusztusban részfizetéseket utaltunk, de mára már a tanárok megkapták a teljes júliusban esedékes fizetésüket, és az augusztusban esedékes bér 30 százalékát. Szeptemberben újabb részfizetést utalunk – ezt a választ kaptuk a MET kommunikációs vezetőjétől, Vajay Zsófiától, ami után próbáltuk tisztázni, hogy hogyan lett volna biztonságos tanévkezdés a szegedi Wesley-iskolában, amit törölt a nyilvántartásból a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

iskola
Nem tudni meddig működhetett volna a Wesley-iskola. Fotó: Török János

Nincs pénz fizetésre

Vajay Zsófia válaszából kiderült, hogy gyakorlatilag sehogyan. Az egyébként is alacsony bérek, és az elmaradások miatt a szegedi pedagógusok már panaszkodtak lapunknak.

A mostani helyzet pedig annak fényében különösen érdekes, hogy az iskola vezetősége folyamatosan azt kommunikálta, hogy minden rendben van náluk, és hívtak az utcára embereket tüntetni, akik egyértelműen nem voltak tisztában a teljes igazsággal. Azt, hogy a tanárokat egyáltalán tájékoztatták-e arról, hogy szeptemberben is csak minimális pénzt kapnak, nem tudni.

Veszélyben a gáz- és a villanyszolgáltatás is 

A Wesleyben azonban nem csak a fizetések elmaradása a gond. 

Korábban megírtuk, hogy összesen csaknem 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola, emiatt a szegedi intézményben veszélybe került a gyermekek nevelése. Csak közüzemi számlákból 9 milliós a tartozás, amelyből 7 millió már hat hónapon túli számla. Vagyis a szolgáltató bármikor kikapcsolhatja a gázt, és a villanyt az épületben. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal éppen ezért törölte az intézményt, ami így nem nyitott ki a tanévkezdéskor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában