Szegedi hírek

2024.09.05. 08:30

A gyerekek nevezhetik el a bábszínház nézőterének széksorait

Fergetegesnek ígérkező, csupa móka névadó ünnepséget rendez a szegedi Kövér Béla Bábszínház társulata vasárnap, amelynek keretében a résztvevő gyerekek nevezhetik el a felújított nézőtéri széksorokat. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Koós Kata

A nyáron zajlott le a szegedi Kövér Béla Bábszínház nézőterének felújítása. A társulat folyami hajós imázsához illően a kék szín dominál az új dizájnban. 

Kövér Béla Bábszínház
 Kiss Ágnes igazgató elmondta, a Tiszához, a víz alatti, felszíni és fölötti állatvilághoz kötődő nevek közül választhatnak majd az ifjak. 
Fotó: Török János / Archív fotó

A nézőteret a bábszínház épületbe költözésekor alakították ki, 1993-ban. Egyszer ugyan átesett egy felújításon, de az elsősorban arculati elemeket érintett, tehát afféle dizájn-ráncfelvarrás történt csupán. Eddig körülbelül öt fokos szögben emelkedett a nézőtér, ami nagyon nem volt ideális, noha a kollégák mindig nagy figyelmet fordítottak az ültetésre

 – mondta el lapunknak Kiss Ágnes igazgató. 

Vincze Krisztián mérnök útmutatása alapján a Scabello Bt. által épített, vadiúj nézőtér lejtése már lehetővé teszi, hogy minden apróbb és nagyobb bábszínház-látogató nyaknyújtogatás nélkül, gondtalanul élvezhesse az előadásokat. A régi nézőteret teljesen, az aljzatbetonig lebontották, a szellőzőnyílásokat átalakították, így immár hatékonyabb és halkabb rendszer emeli a közönség komfortérzetét. 

A padozat borovi fenyőből készült, a nézőtér lépcsős rendszerben lett kialakítva. Kettővel több lett a férőhely, két mobilizálható széket is elhelyeztünk, amelyek kiemelése esetén két kerekesszékes néző is el tud helyezkedni. Továbbá visszahelyeztettük az indukciós hurkot is, amely hallássérült nézőinket segíti. Ezzel együtt a nézőtéri mosdókat is teljeskörűen felújítottuk 

– részletezte az igazgató. A felújítást az önkormányzat 14 millió forint plusz áfa támogatásából, valamint 12 millió forint plusz áfa minisztériumi támogatásból finanszírozták, a mellékhelyiségek felújításának 14,5 milliós költségét a szegedi önkormányzat állta. 

A műszaki átadás augusztus közepén lezajlott, ám ahogy az igazgató fogalmazott, az öröm akkor nem lehetett teljes.  

Hiányzott a gyerekzsivaj 

– közölte Kiss Ágnes. 

Éppen ezért vasárnap 15 és 18 óra között nagyszabású névadó ünnepséget rendez a társulat „Köss ki nálunk!” címmel. 

A színház előtt különböző játékok lesznek, például árvízi mentés, és hajós csomókat is megtanulhatnak kötni a gyerekek. Mindenki készíthet majd egy papírcsónakot, amibe Pula és Vázsony, a bábszínházunk kabalafigurái ülnek majd bele. Félóránként eresztjük be a bábszínházba a csapatokat. A fogadótérben sok-sok hajós kaland várja majd őket, aztán helyet foglalhatnak a nézőtér soraiban. A bábszínház valójában a gyerekeké, értük dolgozunk, fontos számunkra, hogy otthonosan érezzék magukat. Éppen ezért a bábszínészek segítségével különböző, a Tiszához, a víz alatti, felszíni és fölötti állatvilághoz kötődő nevek közül a gyerekek választhatják majd ki szavazással, hogy milyen nevet viseljenek a nézőtéri padsorok a jövőben

 – részletezte a programokat az igazgató. 

A névadó ünnepségen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a bábszínház közösségi oldalán közzétett linken keresztül lehet a turnusokra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában