Sok-sok kiállítást, színpadi és családi programot kínálnak a kulturális intézmények

2024.06.19. 21:00

Az egész vármegye készül a Múzeumok Éjszakájára

Szegeden a Móra-múzeum, a Somogyi-könyvtár, a REÖK és a Szent-Györgyi Albert Agóra is külön attrakciókkal készül a szombati Múzeumok Éjszakájára. Makón a zene és a tánc mellett a labdarúgásra irányulnak majd a reflektorfények. Hódmezővásárhelyen és Szentesen a régészet adja a fő tematikát.

Koós Kata

Az intézmények zöme szombaton este hat és éjfél között várja a látogatókat. Archív fotó: Karnok Csaba

A szegedi Móra Ferenc Múzeum előtt változatos színpadi programok, az épületben pedig a frissen megnyíló, nagyszabású Munkácsy Mihály kiállítás várja majd a Múzeumok Éjszakájának résztvevőit szombaton 18 óra és éjfél között. 

A Somogyi-könyvtár kedvezményes beiratkozási akcióval, népművészeti ruhakülönlegességeket felvonultató divatbemutatóval, könyvkötészeti workshoppal, változatos tematikájú kiállításokkal, valamint játékos gyermek­programmal készül a Dóm téri központban és a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban. 

A REÖK Találkozzunk a múltban! című estjén interaktív módon mutatják be a szecesszió és a Reök-család szellemiségét. Gyermekkel érkező családoknak és külön felőtt tematikájú palotasétákat is hirdettek. Az ingyenes sétákra regisztrálni a [email protected] e-mail címen lehet.

A Szent-Györgyi Albert Agórában szombaton este Szabó András festőművész ad majd maratoni diaporáma és multivízió estet. A Neumann János Társaság pedig megnyitja a MAC40 című tárlatát, amelyen a negyven éve bemutatott Macintosh 128K személyi számítógép is megtekinthető lesz. 

Makón Gólpassz címmel rendezi meg a Múzeumok Éjszakáját a József Attila Múzeum szombaton. A rendezvény 16-kor kezdődik, fellép a Nefelejcs Népdalkör és a Kacagó Bábszínház, bemutatót tartanak a Makó FC labdarúgói. Este 7-től táncházat rendez a Forgatós Táncegyüttes, majd tűzugrás lesz. A Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapat műsora után szabadtéri vetítésen mutatják be az Aranycsapat című filmet, utána pedig éjszakai tárlatvezetést tartanak Deli István lámpásaival. A skanzenben napközben családi napot tartanak mesterségek bemutatójával, lesz kézműves piac, népi játszóház és szurkolói arcfestés gyerekeknek. Szombaton továbbá a Galamb József Veteránjármű Kiállító Központ meghosszabbított nyitvatartással, délután 2-től este 10-ig fogadja az érdeklődőket.

A bordányi Szarmata Régészeti Park a Múzeumok Éjszakáján a Csillagok és mítoszok éjszakája című programmal ünnepli meg egyéves születésnapját. 

Hódmezővásárhelyen 17 és 22 óra között a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria és az Emlékpont, a Németh László Városi Könyvtár és az Ortodox templom is kínál programokat. Lesz régészeti park a múzeumkertben, sivatagi ásatás, markológép és kézműves program is. A tárlatvezetéseken és előadásokon a vásárhelyi országzászló és a gombfoci történetét is megismerhetik az érdeklődők. 19 órától A lét művészete kiállításban V. Nagy Nándor alkotóval beszélget Ibos Éva művészettörténész.

Régészeti szabadulószobával, barlangrajz portrékkal, újkőkori lenpogácsa kóstolóval spékelt tudományos-ismeretterjesztő előadásokkal, szarmata csontvázakkal várja majd a látogatókat a szentesi Koszta József Múzeum. A Péter Pál Polgárházban pedig retró, táncdalfesztiválos hangulattal készülnek a szervezők. 

Csongrádon a Tari László Múzeumban és a régi Galériában várják majd a közönséget 16 órától. Lesz középkori harci vívászati bemutató, bűvészműsor, tűzzsonglőrök, fellép a Musica Historica Együttes. Lehet csatlakozni felfedező-pecsétgyűjtő játékhoz, zenés tárlatvezetéshez. A míves műhelyben középkori virágszimbolikával lehet foglalkozni, könyvjelzőt fonni és honfoglalás kori mintákat készíteni domborítással. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában