István és a park összenőtt

2 órája

Pedagógusoknak mutatkozott be az Ezer Év Parkja

A szegedi tankerület pedagógusait látta vendégül péntek délután a mórahalmi Ezer Év Parkja. A tanárok feladatáról és a park élménypedagógiai szerepéről is szó esett a találkozón.

Arany T. János

Mórahalom nevében Nógrádi Zoltán polgármester, a meghívó, az Ezer Év Parkja nevében pedig a park vezetője, kurátora és múzeumpedagógusa, Fodor István köszöntötte a szegedi tankerület pedagógusait, tanár kollégákat és a tankerület vezetőjét, Plesovszkiné Ujfaluczki Juditot péntek délután. 

ezer év parkja, Mórahalom, tankerület
A szegedi tankerület pedagógusait látták vendégül a mórahalmi Ezer Év Parkjában péntek délután. Fotó: Arany T. János

István és a park összenőtt

Az őszi lemenő nap meleg fényében megtartott beszédében a polgármester előbb Fodor Istvánt méltatta röviden. Mint mondta, a park különleges értékkel bír és mióta Fodor István vezeti, és mutatja be annak attrakcióit, azóta még nagyobb értékkel bír a számukra az intézmény, mert István és a park összenőtt. 

– Az ő elkötelezettsége fokozatokban nem mérhető. Ez minden vendég számára különleges élmény is. Úgyhogy a városunk egy nagyszerű parkkal és egy nagyszerű parkvezetővel gazdagodott az elmúlt időszakban, amelynek az oktatáspedagógiai vonatkozásait szeretnénk a mai alkalommal egy kicsit felszínre hozni – mondta a polgármester. 

Magyarságtudatunkat megalapozó órák

Nógrádi úgy fogalmazott, a park kiváló történelemórák, művészettörténet órák, zenei műveltséget megalapozó, de a magyarságunkat, a magyarságtudatunkat megalapozó órákra is. Beszéde végén arra kérte a jelenlévő tanárokat, hogy segítsék a parkot abban, hogy mondanivalója eljusson a legifjabb generációkhoz is. 

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerület-vezető beszédében a tanárok szerepéről szólt. – Aki a múltját nem ismeri, az képtelen a jövőt építeni. És bennetek ott a felelősségtudat, hogy mindezt az identitást képviselitek – szólt a pedagógusokhoz. 

ezer év parkja, Mórahalom, tankerület
A szegedi tankerület pedagógusait látták vendégül a mórahalmi Ezer Év Parkjában péntek délután. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi vezetőnek Fodor István, a park vezetője magyaráz. Fotó: Arany T. János

A park, mint lelki társ

A park vezetője, Fodor István Pál apostolt idézve zárta a beszédek sorát.

– Pál apostol azt mondta, hogy nem arra kell figyelni, ami látható, mert ami látható, az múlandó, ugyanakkor ami láthatatlan, az múlhatatlan. Valahogy a tanári szakmát ebben az értelmezési keretben tudom megtalálni. Számomra a park egy lelki társ, amely párbeszédet tud és akar folytatni, amely kapcsolatot akar kiépíteni és ami víziókkal rendelkezik – mondta. 

A beszédek után a résztvevők megtekintették Az első világháború-alulnézetből című kiállítást és a park egyéb látnivalóit.

A történelmi Magyarország kincsei

Az Ezer Év Parkjának elsődleges célja, hogy élményekre alapozva legyen képes a történelmi Magyarország sokszínű kincseit és értékeit bemutatni. A szabadtéri kiállítóhely kéthektáros területen a magyarság építészeti szimbólumait és remekműveit – túlnyomórészt – 1:25-ös méretarányú makettek formájában tárja a tisztelt publikum elé. Ugyanakkor értékes beltéri installációval és egyéb interaktív látványosságokkal, nem utolsó sorban országos szinten is kiemelkedő múzeumpedagógiával várja az élményekben gazdag kikapcsolódásra és művelődésre vágyó vendégeket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában