Lopóautó

Suki Zoltán

Nagyon kérem, senki se hagyja szét a kocsiját, és ne parkoljon tilosban! És folytathatnám úgy, hogy: mert különben elviszik. A múltkor az egyik kollégám is figyelmetlenül parkolt le Szegeden a rektori épület mögött, és mire visszatért, hűlt helye volt a kocsijának. Persze sajnáltam, főleg, hogy még büntetést is kellett fizetnie. 

lopóautó, parkolás, Szeged, tilos
Fotó: Török János

És nyilván nem ő az egyetlen, aki így járt. Szegeden az utóbbi időszakban szinte naponta szállít el autókat a Szegedi Közlekedési Kft. Az ilyenekből, ha nem is sokkal, de egyre több van. A városi cég beszámolójából kiderült, hogy tavaly a közterület felügyelet 803, tavaly előtt pedig 674 autó elszállítását rendelte meg. Ez egyébként valóban komoly probléma, korábban pedig még komolyabb volt. Annyi autó volt szanaszét a városban, hogy az amúgy is körülményes parkolás még nehezebb volt, így aztán lépni kellett. Ezért hozott az önkormányzat egy rendeletet, amivel megkönnyítette a kocsik elszállítását. 

Az autók elvitelét java részben egyébként a közterület-felügyelet kéri. 

Szóval lehet szidni a lopóautókat, meg a vezetőjüket, de egyrészt nem ők találták ki, hogy elviszik a kocsit, másrészt meg nem poénól viszik el. Annak általában valami oka van, leginkább a szabálytalan parkolás. De már olyanra is volt példa, hogy valaki úgy állt meg a belvárosban, hogy a tramtrain, meg a villamos véletlenül se férhessen el mellette, és otthagyta a kocsiját. Ezzel elég sok embert felidegesített akkor. 

Tehát akinek van autója, az próbáljon meg rendesen parkolni. Magával is jót tesz, mert nem büntetik meg, másokat pedig nem bosszant fel feleslegesen.