A fizika csodái

2 órája

Füstölt és durrant a folyékony nitrogén az ELI-ben – galériával,videóval

Füstölt, durrant, sőt a látogatók kezén is végigcsurgott a folyékony nitrogén az ELI-ALPS-ban. A szegedi lézeres kutatóintézet fizikusai ismét kitettek magukért, látványos kísérletekben bővelkedett a Kutatók Éjszakája.

Koós Kata

A Nobel-díj és az ELI-ALPS egy mondatban említése korántsem lehet szokatlan élmény a nagyközönség számára, hiszen idén nyáron éppen két Nobel-díjas kutató jelenlétében avatták fel a lézeres kutatóintézet idővonalának legújabb mérföldkövét. Ám az talán már felettébb rendhagyó eset, hogy hétköznapi emberek is Nobel-díjat szerezhettek az intézményben. Pénteken zajlott a Kutatók Éjszakája a központban.  

Kutatók Éjszakája, ELI-ALPS, kísérlet
Az ELI-ALPS minden szegletében újabb és újabb látványos kísérlettel nyűgözték le a fizikusok a Kutatók Éjszakájának látogatóit. Fotó: Török János 

Titkos épületrészek tárultak fel

Az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet új játékkal készült a fizika csodái iránt érdeklődő nagyközönségnek. Idén nem vezetett túrákat kínáltak a látogatóknak, hanem öt, a fénnyel kapcsolatos kutatásaiért Nobel-díjat kapott tudós nevét kellett különböző feladványok során összegyűjteniük. Minden tudós neve kulcsként szolgált ahhoz, hogy a kutatóközpont újabb titokzatos, elzárt területe táruljon fel a játékos előtt. A kutatók bemutatták az intézet három legérdekesebb lézerrendszerét, elmagyarázták azok működését, és ismertették a kutatások főbb irányait is. 

Nobel-díjat szerezhettek a látogatók

A Fókusz interaktív látogatói térben egy keresztrejtvénnyel várták a látogatókat. A fizika megannyi csodáját felvonultató kiállítótérben kaphatták meg a válaszokat többek között azokra a kérdésekre, hogy milyen háziállata volt Schrödingernek, kiről nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét vagy éppen, hogy milyen virágot szeret a pillangó. A helyes megfejtők belekóstolhattak a Nobel-díj elnyerésének katartikus élményébe. Szó szerint, ugyanis a díjuk csokoládéból készült.  

Kutatók éjszakája folyékony nitrogénnel spékelve 

Az épület előcsarnokának minden szegletében más-más kísérlettel nyűgözték le a kutatók a látogatókat. Az egyik legnagyobb népszerűségnek Ábrók Levente kísérletei örvendtek. A folyékony nitrogénes bemutatók során a fizikus többek között lufit zsugorított, mosószeres vizet fagyasztott, zacskót durrantott, salátalevelet változtatott roppanós chips-szé a folyékony nitrogénnel. Sőt, a legbátrabb látogatók még azt is kipróbálhatták, hogy milyen érzés, ha a mínusz 196 Celsius-fokos anyag végigcsurog a kezükön.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában