Szegedi hírek

2024.08.09. 14:00

Cseh Antal lubickol a svindler szerepében

Szombaton mutatják be Donizetti Szerelmi bájital című operáját az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A legkacagtatóbb karaktert Cseh Antal kelti majd életre, aki lubickol a svihák csodadoktor, Dulcamara szerepében.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Mozgalmas évadot zárt Cseh Antal, a Szegedi Nemzeti Színház közkedvelt operaénekese. A Magyar Állami Operaházban többek között a Figaro-trilógiában Bartoloként, az István, a király rockoperában Koppányként, Prokofjev Háború és béke című operájában pedig Bolkonszkij herceget alakítva élvezhette virtuóz énekét és játékát a fővárosi közönség, de a Rigoletto és a Traviata előadásokban is szerepelt. Mindemellett Szegeden Donizetti A csengő című egyfelvonásos vígoperájában, valamint a gyerekek nagy örömére Pomádé király bőrébe bújva is brillírozott. 

Cseh Antal
A népszerű operaénekes nagyon élvezi, hogy „rosszalkodhat” egy kicsit a színpadon. Fotó: Karnok Csaba

Szombaton a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi játszóhelyén kavarja majd a bonyodalmat Donizetti Szerelmi bájital című operájában Dulcamara „csodadoktorként”. A megalapozott kérdés kis túlzással esetében korántsem az, hogy melyik Donizetti-operákban szerepelt már, sokkal inkább az, hogy melyiket nem énekelte még. A Szerelmi bájitalt illetően Bonecz Veronika szegedi rendezése már az ötödik, amelyben közreműködik: először és legutóbb az Operaházban Palcsó Sándor, majd Toronykőy Attila, Debrecenben Gemza Péter rendezésében szerepelt, Szegeden pedig 2016-ban Galgóczy Judit vitte színre a vígoperát, ahol szintén Dulcamara bőrébe bújt Cseh Antal.  

A hétvégi, újszegedi előadás lesz azonban az első, amikor a népszerű basszbariton olaszul énekli el szerepét.  

Donizetti nagyon az én világom, ahogy az egész kora romantika korszaka. Szeretem a vicces karaktereket, akikkel lehet nevettetni. A mostani legnagyobb kihívás, hogy olaszul kell énekelnem. Persze az óriási segítség, hogy már ismerem a szituációkat, értem, mit, kinek és miért mondok. Hozzáteszem, biztos vagyok abban, hogy a közönség is mindent érteni fog. Donizetti zenéje nagyon kifejező, gyönyörű szép dallamívekkel telített

 – mondta el lapunknak. 

A nevettetést illetően vitathatatlanul Dulcamara a Szerelmi bájital sava-borsa, aki bájital helyett sima Bordeaux-i bort ad a falu szépe, Adina (Horák Renáta) iránt olthatatlan szerelemmel epekedő parasztfiúnak, Nemorinonak (Tötös Roland). Tette pedig a szerelmesek történetében a bonyodalmak kacagtató forráspontja lesz.

Dulcamara nagy svindler. Az életben nagyon távol áll tőlem a jelleme, de a színpadon nagyon jó, hogy rosszalkodhatok egy kicsit. Nem gonosz ő, különösebben szerintem nem tud rá haragudni a néző, mert noha átveri az embereket, mégis valahogy kedvesen teszi. Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy koncertszerű helyett teljes értékű operaelőadásként mutatjuk be díszlettel, jelmezekkel, kellékekkel 

– mondta el szerepe kapcsán. 

Cseh Antal
Fotó: Karnok Csaba

Arra is kitért, hogy felettébb élvezi a közös munkát Bonecz Veronikával, akinek itáliai tanulmányai után a szombati előadás lesz bemutatkozó rendezése. Habár a szegedi közönségnek ismerősen csenghet a neve, ugyanis a legutóbbi kőszínházi évadban a Juronics Tamás által rendezett Manon Lescaut produkcióban dramaturgként közreműködött. 

Jó vele dolgozni, mert nagyon céltudatos, az első próbától kezdve határozott koncepciója volt, és rengeteget segített az olasz szöveg hangsúlyozásában. Úgy elevenedik meg a Szerelmi bájital szombaton Újszegeden, ahogy azt annak idején Donizetti megálmodta

 – mondta el Cseh Antal, aki beszélgetésünk végén azt is elárulta, hogy a következő kőszínházi évadban melyik szerepét várja leginkább.

Toronymagasan Sarastrot várom a legjobban Mozart A varázsfuvolájában 

– közölte.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában