Szegedi hírek

2024.07.07. 10:30

A tudósok vetettek, a nemzet aratott

Kogutowicz Károly és csapata munkásságát dolgozta fel Vajda Tamás, az SZTE Levéltár igazgatója legújabb kötetében. A geográfus professzor munkatársaival komplex alföldi gazdaságfejlesztő programot dolgozott ki a múlt században, amelynek köszönhetően a trianoni határhúzás következtében piacukat vesztett gazdák talpra tudtak állni.

Koós Kata

Tizenöt év kutatómunka előzte meg Vajda Tamás, az SZTE Levéltár igazgatója legújabb, gazdagon illusztrált kötetét, amelyben a Szegedi Tudományegyetem történetének eddig feldolgozatlan területét tárta föl. A szegedi Alföldkutatás története – A Szegedi Alföldkutató Bizottság és az Alföldi Tudományos Intézet története (1928–1949) című kötetben Kogutowicz Károly geográfus, egyetemi tanár, az SZTE egykori rektora szerteágazó munkásságát ismertette az olvasókkal. 

Magyar Földrajzi Intézet Rt. munkatársai 1920-ban. Ülő sorban balról a második Kogutowicz Károly igazgató.

– Kogutowicz Károly munkatársaival nem egyszerűen csak tudományos kutatást végzett az Alföldön, hanem a különböző tudományterületek szakértőinek együttműködésével komplex gazdaságfejlesztési cselekvési programot dolgoztak ki a politikusok számára. A céljuk az volt, hogy ne kelljen segélyt osztani minden évben a lakosságnak, hanem csak egyszer kelljen segíteni, hogy olyan termelőtevékenységet tudjanak folytatni, amelynek révén a továbbiakban nem fognak segélyre szorulni – foglalta össze az egyetemi levéltár igazgatója Kogutowicz munkásságának jelentőségét.

A bizottság logójában megfogalmazták küldetésüket: „a tudós vet, a nemzet arat”. Az Alföld-kutatást Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter is azonnal, már 1926-tól támogatta.  

Tanyavilág és város egymásra talált

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy miért is kellett az alföldi gazdáknak segélyért folyamodniuk? Vajda Tamás elmondta, az Alföld mindenekelőtt a trianoni diktátum és határhúzások miatt került sanyarú helyzetbe. 1920-ig ugyanis a Baja és Szeged között húzódó, hatalmas tanyavilág gazdaságilag nem Szegedhez kötődött, hanem Szabadkának volt a piacos körzete. Az új határvonal azonban az átjárást ellehetetlenítette, Szegedre pedig borzasztóan rossz volt az útvonal. 

1927-re épült meg a tanyasi kisvasút, amely már tonnaszámra hozta be az árut. A végállomása a mai Roosevelt tér volt, ahol a gyümölcs nagybani piac működött 1935-ig. 

Rudolf (ma Roosevelt) téri piac. 

– Ez óriási előrelépés volt, hiszen, ahogy begördültek a kisvasúton a szerelvények, a nagy importőrök már csaptak is a termelő tenyerébe, és vagonszámra kötötték az üzletet. Aztán azt is megoldották a harmincas évek közepére, hogy nem kellett az összes terményt behozniuk a híd lábáig, hanem az átadást megejthették az átrakó állomáson, ahol a széles és a keskeny nyomtávú sínek egymás mellett haladtak. Egy év alatt tízezer tonna volt a szegedi nagybani piac gyümölcsexportja a harmincas évek közepén – mondta el Vajda Tamás. Az áruforgalom fellendüléséhez nagyban hozzájárult Szent-Györgyi Albert paprikához kapcsolódó C-vitamin felfedezése is, amelynek következtében évente háromezer tonnára nőtt Magyarország fűszerpaprika-exportja. Kétharmadát Szeged, egyharmadát Kalocsa környékén termelték.

Az egyetem céljaira 1930-ban átalakított egykori vasúti leszámítoló hivatal

A kisparasztokat segítették 

Kogutowicz Károlynak és csapatának a célja az volt, hogy ténylegesen fenntartható, a valódi igényeket kielégítő termények előállítására ösztönözzék az alföldi gazdákat. 1923-ban került a geográfus Szegedre, 1925-ben kiépítette a meteorológiai észlelőhálózatot, amelynek köszönhetően rengeteg időjárási adatot dolgozhatott föl. Megalakult a Szegedi Alföldkutató Bizottság, 1928-ban már konkrét javaslatokat fogalmaztak meg, hogy hogyan lehet kihasználni a régió kedvező természeti, éghajlati adottságait. 

– Szeged környéke jóval távolabb van Budapesttől, mint Hatvan, Kecskemét, Nagykőrös, azaz a klasszikus gyümölcstermelő körzetek, de mindenki a budapesti piacra vitte a gyümölcsét. Szegednek valahogy le kellett dolgoznia a távolsági hátrányát. Kogutowicz rámutatott, hogy a korai zöldség- és gyümölcstermelés lehet a megoldás. Hiszen, ha kihasználjuk, hogy nálunk tavasszal hamarabb indul a természet, többet süt a nap, akkor két héttel hamarabb jelenik meg a Szeged környéki gazdálkodó a terményével a budapesti nagybani piacon, mint a kecskeméti, a hatvani vagy a nagykőrösi. Abban a két hétben az egész éves bevételét megkereshette – magyarázta Vajda Tamás, majd hozzátette, hogy  Kogutowiczék mindig a kisparasztokon segítettek, nem a nagybirtokosokon, és javaslataik a mai napig tökéletesen működnek.

A Földrajzi Intézet meteorológiai obszervatóriumának műszerkertje

A bizottság 1943-tól az Alföldi Tudományos Intézet berkeiben folytatta tevékenységét. 

Filmekkel okították a gazdákat

Ám hogyan bírta rávenni egy egyetemi tanár a tanyasi gazdákat a változtatásra? Egyrészt házhoz ment, másrészt rendszeresen tartott továbbképzéseket a Földrajzi Intézetben, oktatófilmeket vetített például a gyümölcsfaápolás témájában. A gazdák jelentős része nem tudott írni-olvasni. Klebelsberg ugyan ekkor már gőzerővel létesítette a tanyasi iskolákat, de a felnőttek nagy része vagy funkcionális vagy teljes analfabéta volt. Éppen ezért a filmvetítések mellett rádióműsorokat is sugároztak. Kezdeményezésükre Klebelsberg hat rádiót osztott ki a szegedi tanyavilágban, a szomszédok összejöttek, együtt hallgatták.

– Az egyetem Kogutowicz ideje alatt nem kizárólag a 18-23 éves fiatalok oktatását célozta, nem elefántcsonttorony volt. 1932-ben például tanyakiállítást csinált Szegeden, ahol azt a makettet is bemutatták, amelyet a hallgatókkal együtt készített az alföldi tanyavilágról. Tudniillik Kogutowicz az első világháborúban az olasz fronton légi felderítést végzett, ennek mintájára pásztázta végig repülőn az alföldi tanyákat és készítette el a terület térképét, és munkatársaival parcellánként tett javaslatot a gazdáknak, hogy mit termeljenek. Volt gazda, aki a tanyakiállításon sírva fakadt, annyira meghatódott, amikor felfedezte saját tanyáját a lakó- és melléképületek makettjével. A hallgatók szemlélete is formálódott ezáltal, már nem szerszámként tekintettek a gazdákra, hanem hús-vér emberekként – mesélte Vajda Tamás.

Szegedi Alföldkutató Bizottság 1930. június 14–15-i ülése Szentesen

A bizottság vizsgálódási területe azonban korántsem csupán az éghajlatra és a terményekre terjedt ki. Tagja volt például Várkonyi Hildegard bencés rendi pedagógus és pszichológus is, aki hatéves parasztgyerekeken végzett tehetségvizsgálatokat, amelyek eredményei alapján egyértelművé vált számára, hogy ugyanolyan okosak, mint a városi társaik. Előmenetelük csak azon múlik, hogy járnak-e a Klebelsberg-féle tanyasi iskolákba. Az intézet általi fejlesztések és tanácsok pedig a taníttatásukhoz szükséges anyagi hátteret a kérges tenyerű gazdák zsebébe rakták.  

Kancellári barack

A gazdaság mellett az idegenforgalom fellendítése is fontos cél volt számukra. 

– Kogutowiczék rendszerben gondolkodtak. A Szegedi Szabadtéri Játékok ideje alatt például mezőgazdasági vásárt és kiállítást hirdettek, hogy a híres terményeket bemutassák a városba érkezőknek, és hogy nyújtsák azt az időt, amit a vendégek a városban töltenek. Szerveztek külön vonatot Győrből, Budapestről, Miskolcról, Nagyváradról, Temesvárról, Nagybecskerekről, Szabadkáról – mondta el a levéltár-igazgató. 

A harmincas évek közepén például az osztrák kancellár és felesége is ellátogatott a Szegedi Szabadtéri Játékokra. 

– Adtak neki egy kosár szatymazi barackot. A következő évben ötszörösére ugrott az Ausztriába irányuló barackexport Szegedről – jegyezte meg Vajda Tamás. 

1937-re Kogutowiczék érték el a Fehértó partvidékének védetté nyilvánítását is. A hasznavehetetlen, szikes területen azelőtt birkatenyésztők legeltettek. Azzal, hogy kizárták a pásztorkutyákat, már nyugodtan költhettek a madarak. 

– 1937-ben ez volt a legnagyobb egybefüggő természetvédelmi terület az országban. Ez időrendben a negyvenedik természetvédelmi terület volt, de egymaga több mint a duplája volt, mint a másik 39 együttes területe. Évtizedekkel megelőzték korukat ezzel az ökológiai szemlélettel – fűzte hozzá Vajda Tamás. Kogutowiczék érdemeinek sora azonban még ezzel sem ért végéhez. 

Megmentette az egyetemet 

1933-34-ben az oktatási minisztert már rendszeresen takarékoskodásra szólította fel a többi miniszter a kormányüléseken. A bezárás veszélye fenyegette a szegedi egyetemet is. 

– Kogutowicz Károly 1934 tavaszán körbevitte az akkori földművelésügyi minisztert a szegedi tanyavilágban, aminek következtében visszatérvén Szegedre, egy rögtönzött sajtótájékoztatón a miniszter bejelentette, hogy a szegedi egyetemet nem lehet bezárni, mert akkor összeomlik az egész Alföld mezőgazdasága – magyarázta Vajda Tamás. 

A második világháború azonban mindent megváltoztatott, Kogutowiczék régiófejlesztő törekvéseit egyik pillanatról a másikra lehetetlenítette el. A beszervezett, mintatanyás gazdákat 1948 után kikiáltották kuláknak, és elsőként őket kényszerítették bele a tsz-be. 1949-ben megszüntették az Alföldi Tudományos Intézetet, noha két jelentős államférfi, Erdei Ferenc földművelésügyi miniszter és Ortutay Gyula oktatásügyi miniszer is Szegeden volt egyetemista a '30-as években, és első tudományos publikációikat éppen ez az intézet pénzelte, mégsem álltak ki fenntartása mellett. 

A kötet az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet kiadásában jelent meg a GeoLitera-sorozat részeként. 

Képalá: Vajda Tamás 15 évig kutatott, mielőtt megalkotta hiánypótló kötetét. Fotó: Gémes Sándor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában