Mi fán terem a pedagógus a Szegedi Tudományegyetemen?

Csaknem megduplázódott a hallgatók száma az elmúlt években a Szegedi Tudományegyetem pedagógusképzési területén. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes fejtette fel lapunknak az üdvös tendencia mögött húzódó országos és helyi indokokat. A kormányzati pedagógus béremelés, valamint az SZTE saját újításai is nagy vonzerőt jelentenek a fiatalok számára, mint a célzott hallgatói ösztöndíj és az SZTE új tanárképzési modellje.

Koós Kata

Korántsem lasszóval fogja immár a Szegedi Tudományegyetem a pedagógus- és tanárképzésre jelentkező hallgatókat. Az elmúlt öt évben csaknem megduplázódott létszámuk az SZTE berkeiben. Míg 2020-ban 581 gólyát vettek fel az általános és a pótfelvételi eljárásban a pedagógus- és tanárképzésekre, addig idén már 1030 új hallgató kezdte meg tanulmányait a négy kar valamelyikén. Ráadásul országos szinten elsők között jegyzik a pedagógusképzési területen a népszerűség és a szakmai színvonal tekintetében az SZTE bölcsészkarát és a Juhász Gyula Pedagógusképző Karát. 

pedagógus, Gellén Klára, Szegedi Tudományegyetem
Gellén Klára oktatási rektorhelyettes elmondta, hogy míg 2020-ban 581 gólyát vettek fel az SZTE pedagógus- és tanárképzéseire, addig idén már 1030 új hallgató kezdte meg tanulmányait a négy kar valamelyikén. Fotó: Karnok Csaba

Termőre fordultak a kormányzati törekvések

Gellén Klára oktatási rektorhelyettes adta meg a választ lapunknak arra a kérdésre, hogy milyen okok húzódhatnak a hirtelen jelentősen megugrott pedagógus hallgatói létszám hátterében. Úgy fogalmazott, hogy az örömteli tendencia több tényező együttes eredménye.

Alapvetően a kormányzati szándék is az volt, hogy legyen egy elismert életpályamodell a pedagógusok előtt, illetve nagyobb társadalmi elismertséget kapjon ez a pálya. Ennek hátterében tudjuk, hogy nagyon komoly reform zajlik a bérezés tekintetében is, amiről azt gondolom, hogy nagyon erős motiváló tényező. A másik ok szerintem a felsőoktatási reform. A felvételi eljárásba bevezetett könnyítésekről azt gondolom, szintén motiválták a jelentkezést. Az pedig, hogy a Szegedi Tudományegyetemre sokan jelentkeznek, annak köszönhető, hogy színvonalas, naprakész és gyakorlatorientált képzéseket nyújtunk

 – fejtette ki Gellén Klára. 

A legnépszerűbb képzés a gyógypedagógus szak

A Szegedi Tudományegyetemen a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon, a Bartók Béla Művészeti Karon, valamint a Természettudományi és Informatikai Karon folyik tanárképzés, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon pedig pedagógus- és tanárképzés. 

Gellén Klára arról is beszámolt lapunknak, hogy melyek a legnépszerűbb szakok a pedagógusi pályára kívánkozók körében. Az alapképzési szakok közül 816 jelentkezővel a gyógypedagógus az első számú favorit, a második kedvenc 623 jelentkezővel az óvodapedagógus szak, a harmadik pedig 451 jelentkezővel a tanító szak. 

A tanárszakoknál a legnépszerűbb képzések az angol–történelem, az angol–magyar, valamint a magyar–történelem tanár szakpárok, de népszerű az osztott tanárszakok esetében az informatikatanár és az új szak, a természettudomány és környezettan tanár is. 

Országosan egyedülálló újításokat vezettek be

Az oktatási rektorhelyettes arra is rámutatott, hogy a kormányzati törekvések mellett a Szegedi Tudományegyetem saját, országosan egyedülálló újításai is nagyban hozzájárultak a pedagógus és tanárszakos hallgatók létszámának ugrásszerű növekedéséhez. 

Az SZTE új tanárképzési modelljében a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kapott a gyakorlatorientáltság. 

– Az országban elsőként vezettük be a képzéssel párhuzamosan induló tanítási gyakorlatokat, amelyeket a szakmódszertani szakterületek támogatnak. A hallgatók már a tanulmányaik legelején találkozhatnak a diákokkal – mondta el Gellén Klára. Hozzátette, a hallgatók mentorainak kiválasztására is nagy gondot fordít az SZTE, mert nagy szerepük van a hallgatók támogatásában és a pálya iránti elköteleződésük erősítésében. 

Anyagilag is támogatja az SZTE a pedagógus-hallgatókat

A Szegedi Tudományegyetem másik országosan egyedülálló, nagy vonzerővel bíró újítása a Zirzen Janka pedagógus hallgatói ösztöndíj, amelyet a Gál Ferenc Egyetemmel közösen dolgoztak ki és vezettek be. Félévente félmillió forint támogatáshoz juthatnak a pedagógus és tanárszakos hallgatók.  

– Az, hogy öt hónapon keresztül kaphatnak havi százezer forintot a Zirzen Janka ösztöndíjat elnyerő hallgatók, szerintem kiváló lehetőség. Tanulmányi eredmény alapján pályázhatják meg egészen a diplomájuk megszerzéséig. Egy évfolyamban ötven hallgató részesülhet az ösztöndíjban, tehát tanévenként, felmenő rendszerben, végül évente összesen 250 pedagógushallgatót támogat az egyetem ezzel a jelentős összeggel – részletezte Gellén Klára, hozzátéve, hogy számos egyéb tanulmányi, kutatási, mobilitási és szociális ösztöndíj-lehetőség is a hallgatók rendelkezésére áll.  

Egyenes út vezet az iskolapadból a munkahelyre 

A diplomaszerzés után rendszerint könnyedén találnak munkahelyet a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. Az esetek többségében már gyakorlati idejük alatt lecsapnak az oktatási-nevelési intézmények a tehetségekre. 

– Eleve a Tanárképző Központ nagyon komoly szerepet vállal a hallgatók tanítási gyakorlatának szervezésében. Sokan közülük rögtön diplomaszerzésük után álláslehetőséget kapnak korábbi gyakorlati helyükön. Az egyetem kiterjedt partnerintézményi hálózattal rendelkezik, ahol fogadni tudják hallgatóinkat. A másik nagy előnyünk, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek köznevelési intézményei is vannak, így célunk, hogy a legjobbakat a saját intézményeinkbe tudjuk felvenni munkavállalóként – fejtette ki Gellén Klára. 

Mindemellett idén tavasszal kimondottan végzős pedagógus-hallgatóknak rendeztek állásbörzét a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában a Belügyminisztérium köznevelési, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szakterületének országos kezdeményezése részeként. A hagyományteremtő programon a régiós oktatási-nevelési intézményekről, az álláshelyekről és a foglalkoztatási feltételekről is hasznos információkat kaptak a hallgatók. 

Sőt, az SZTE saját köznevelési és -oktatási intézményeiben a bérfejlesztésen túl több kitüntetést és díjat is alapított annak érdekében, hogy a már elhelyezkedett, kiváló pedagógusokat, tanárokat a pályán tartsák. Többek között életműdíjjal, nívódíjjal és innovatív pedagógiai díjjal is elismerik a kiemelkedő oktatói-nevelői munkát, amely díjak pénzjutalommal is járnak.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában