Rangos nemzetközi akkreditációt szerzett a Szegedi Tudományegyetem

Elkötelezett egyetem minősítéssel ismerte el egy rangos, nemzetközi szervezet az SZTE társadalmi felelősségvállalását. Rovó László rektor rámutatott, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek a Szegedre kerülése óta fontos missziója, hogy a Dél-Alföld szellemi központja legyen.

Delmagyar.hu

Magyarországon elsőként nyerte el a Vállalkozói és Elkötelezett Egyetemek Akkreditációs Tanácsa (ACEEU) nemzetközi szervezet „Engaged University”, azaz elkötelezett egyetem minősítését a Szegedi Tudományegyetem – tájékoztatott az SZTE közleményében. Ezzel az egyetem újabb jeles eredményt ért el a szűkebb és tágabb környezete iránti elkötelezettsége, felelősségvállalása terén.

Szegedi Tudományegyetem, SZTE, rangos nemzetközi akkrecitáció
Az akkreditációs tanúsítványt szeptember 19-én adták át az ACEEU Europe-Africa Forum rendezvényén. Fotó: SZTE

Az ACEEU a felsőoktatási intézmények működését és eredményességét olyan nem hagyományos szempontok alapján értékeli, mint a tudásvagyon gazdasági és társadalmi hasznosítása, valamint az egyetemen kívüli világhoz fűződő kapcsolatok gazdagsága, sokrétűsége.

Az öt évre szóló, rangos nemzetközi akkreditáció megszerzését jelentős mérföldkőnek minősítette az SZTE. A szigorú értékelési folyamat során az egyetem működésének különböző aspektusait vizsgálták, beleértve a stratégiai víziót, a szervezeti kultúrát, az innovációt és a társadalmi célú tevékenységek hatását. 

Százéves erőfeszítések gyümölcsöztek

Rovó László rektor rámutatott, hogy az elkötelezett egyetem minősítés nemcsak az egyetem jelenlegi eredményeit emeli ki, hanem mércét állít a jövőbeli törekvésekhez is.

Mintegy száz évvel ezelőtt az egyetem Szegedre településével intézményünk meghatározó feladata lett, hogy a Dél-Alföld szellemi központja legyen. A most megszerzett akkreditáció elismeri közös erőfeszítéseinket, hogy olyan környezetet teremtsünk, amely generációk távlatában is a körülöttünk élők javára válik. Hiszünk benne, hogy az elkövetkezendő évtizedekben ez a szerepünk még fontosabbá válik, és ez inspirál minket, hogy időről időre újragondoljuk, universitasként hogyan tehetünk még többet

 – mondta a rektor.

Társadalomformáló erő a Szegedi Tudományegyetem

A társadalmi elkötelezettség és innováció előmozdítását az SZTE-n évek óta számos kezdeményezés szolgálja. Ezek közé tartoznak az ipari partnerekkel és non-profit szervezetekkel közös oktatási és kutatási együttműködések, a közösséget megszólító programok, a támogató, szemléletformáló, tehetséggondozó tevékenységek, továbbá az egyetemi polgárok vállalkozói törekvéseinek támogatása.

Jelzésértékű a tanúsítvány

A Vállalkozói és Elkötelezett Egyetemek Akkreditációs Tanácsa olyan fontos, globálisan működő minőségbiztosítási testület, amely a felsőoktatásban a vállalkozói szellem és a társadalmi elkötelezettség elismerésére összpontosít. A most megszerzett tanúsítvány jelzi hallgatóinknak, dolgozóinknak, partnereinknek és minden érintettnek az SZTE-n folyó munka eredményességét, kiválóságát, és hogy egyetemünk hatása a falainkon kívül is jelentős”

 – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában