Sok a panasz

2 órája

Bérlakások nagyító alatt Makón

Ahogyan Czirbus Gábor önkormányzati képviselő még augusztusban javasolta, megkezdődött az önkormányzati bérlakások felülvizsgálata Makón. Volt rá példa, hogy nem újítottak meg lejárt szerződést.

Szabó Imre

Rendezni kell a bérlakások ügyét Makón! – ezzel a felütéssel tett közzé bejegyzést közösségi oldalán Czirbus Gábor, a belváros egy jelentős részét is magában foglaló 7. választókerület önkormányzati képviselője még augusztusban. Korábban egyébként megírtuk, Makón bő 200 ilyen ingatlan van.

bérlakások, bejelentés, lakóközösség
Ebben a makói tömbben is vannak önkormányzati bérlakások. Fotó: Szabó Imre

Bérlakások problémával

– Nagyon sok panaszt kapok rendszeresen a szomszédoktól, környékbeliektől egyes önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatban. Nem csak a saját választókerületemből – indokolta meg akkor Czirbus Gábor a nagy visszhangot kiváltó bejegyzést. A képviselő leírta benne, egyre több bejelentés érkezik a társasházi közös képviselőkhöz, az önkormányzathoz és a rendőrséghez amiatt, hogy egyes bérlők nem hajlandók betartani a társas együttélés szabályait. Ráadásul ilyenkor többnyire az is kiderül, hogy az illető például nem rendelkezik érvényes szerződéssel, esetleg nem fizeti a bérleti díjat, a közüzemi számlákat vagy nem vigyáz az ingatlan állapotára.

A városatya lapunknak augusztusban azt nyilatkozta, úgy gondolja, szigorúan át kellene nézni a szerződéseket és ellenőrizni, a bérleményekkel minden rendben van-e. Azokkal pedig, aki hátralékot halmoztak fel, ne tartsa fenn a jogviszonyt a város – javasolta. Azt is megígérte: a témát napirenden fogja tartani.

Tényleg ellenőrzik

A legutóbbi testületi ülésen kiderült, ez nem üres ígéret volt, hiszen terítékre került egy tájékoztató a hat hónapnál régebb óta fennálló díjhátralékok miatti bérleti szerződések felmondásáról. Az anyagot a képviselők zárt ülésen tárgyalták, ezért a képviselőt arra kértük, általánosságban, tiszteletben tartva azokat a jogokat, amik miatt nem volt nyilvános az ülés ezen része, adjon nekünk is tájékoztatást.

– Kiderült, a probléma a bérlakásállomány jelentős, több tucatnyi részét érinti – tudtuk meg tőle.

Azt is elmondta, a felülvizsgálat során az is előfordult, hogy jelezték a hajlandóságot a hátralék egy összegű rendezésére, így ez a szerződés érvényben maradhat. És hangsúlyozta, olyan bérleti jogviszonyok esetében is kerülhet sor felmondásra, ahol rendőrségi vagy hatósági feljelentést tettek a bérlő ellen. 

– A lakóközösség nyugalmának megőrzése is fontos – jelezte.

Megtudtuk: a megállapodások ellenőrzése tovább folyik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában